Dolar

32,2839

Euro

35,1138

Altın

2.461,22

Bist

10.319,96

Tunus'un Burgiba Caddesi'nin trafiğe kapatılması

Tunus'un Burgiba Caddesi'nin trafiğe kapatılması

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-09 21:01:46

Tunus'un Burgiba Caddesi'nin trafiğe kapatılması
Başkent Tunus'un en önemli caddesi olarak kabul edilen Habib Burgiba Caddesi, terör tehditleri nedeniyle 6 gün boyunca motorlu araçların geçişine kapatıldı.

Tunus İçişleri Bakanlığı kaynakları, caddede 9-14 Eylül arası araç geçişine izin verilmeyeceği aktarıldı. Yaklaşık bir haftadır caddedeki bazı stratejik noktalara karşı ciddi terör saldırısı hazırlığında olunduğuna dair ciddi istihbarat alındığını belirten kaynaklar, kararın bu gerekçeyle alındığını bildirdi.

Tunus'un atardamarı Habib Burgiba Caddesi'nde İçişleri Bakanlığı, sömürge döneminden kalan Fransız Büyükelçiliği ve Fransız Katedrali gibi bazı tarihi mekanları bulunuyor. Cadde aynı zamanda 14 Ocak Devrimi'nin de sembolü durumunda.

İnsan Hakları aktivistlerinden Ahmed Gazvan, caddesinin kapatılmasının arkasındaki hedefin "mali barış" adıyla bilinen kanuna karşı olan muhalefeti susturulmak olduğunu söyledi. Caddede muhaliflerin çok sayıda gösteri düzenlemesinin planlandığını dile getiren Gazvan, hükümetin bu protestoların önünü kesmek için güvenlik konularını bahane ettiğini söyledi.

Öte yandan, güvenlik sorunlarının olduğunu ancak caddenin Tunus'un merkezi olduğunu söyleyen Tunuslu bir kadın ise kapatma kararının yerli ve yabancıları endişelendirdiğini söyledi. Caddede muhalefetin gösterilerine müdahale edilmemesi gerektiğini dile getiren kadın mali barıştan önce mali muhasebe yapılması gerektiğini de vurguladı.

Tunus'un gözde caddesi Habib Burgiba, tarihi ve sosyal değerinin yanında 14 Ocak Devrimi'nin en etkin olaylarının yaşandığı yer olması nedeniyle Bin Ali'yi yerinden eden devrimcilerin gönlünde ayrı bir yere sahip.

Tunus'un 14 Ocak Devrimcileri "Mali Barış Kanunu" çalışmalarının durdurulması için gerekli tüm faaliyeti göstermekte ısrar edeceklerini söyleyerek, Habib Burgiba Caddesi'nde barışçıl gösterilere İçişleri Bakanlığına rağmen devam edeceklerini vurguluyor.

Haber Ara