Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Tunus Başbakanı Şahid'e partisi Nida Tunus'tan eleştiri

Nida Tunus Partisi, Başbakan Yusuf Şahid liderliğindeki uzlaşı hükümetini 'siyasi kriz başlığı' haline gelmekle eleştirdi

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-05-29 14:14:46

Tunus Başbakanı Şahid'e partisi Nida Tunus'tan eleştiri
Tunus'ta koalisyon ortağı olan Nida Tunus Partisi, Kartaca 2 Anlaşması'nın dün süresiz askıya alınmasının ardından, aynı zamanda Nida Tunus üyesi olan Başbakan Yusuf Şahid'in liderlik ettiği ulusal uzlaşı hükümetinin "ulusal uzlaşı değil siyasi kriz başlığı" haline geldiğini belirtti.

Nida Tunus Partisi'nden yapılan açıklamada, "Kartaca 2 Anlaşması'nın imzalanmasının süresiz olarak askıya alınmasının ardından, Nida Tunus'a göre Kartaca (1) Anlaşması üzerine kurulan mevcut hükümet siyasi kriz başlığına dönüşmüş ve ulusal uzlaşı vasfını yitirmiştir." denildi.

Tunus meclisindeki en büyük iki siyasi parti olan Nahda Hareketi ve Nida Tunus'un başını çektiği 5 siyasi parti ve aralarında ülkenin önde gelen sendikalarının da yer aldığı 4 sivil toplum kuruluşu (STK), Kartaca 2 Anlaşması ismi verilen mutabakatta 60'ın üzerinde maddede uzlaşı sağlamış ancak Başbakan Yusuf Şahid hükümetinde değişiklik konusunda anlaşmaya varılamamıştı.

Meclisteki birinci parti olan Nahda Hareketi Partisi (69 vekil), ülkedeki istikrarın sürmesi için mevcut Şahid hükümetinin "kısmi revizyonla" kalması gerektiğini savunmuştu. Kaynaklar, Tunus Ticaret ve Zanaat Sendikası (UTICA) ve Tunus Çiftçi ve Balıkçılar Birliği'nin (UTAP) de benzer şekilde Şahid hükümetinin kalmasından yana olduğunu belirtmişti.

Buna karşılık Şahid'in de içinden geldiği, meclisin ikinci partisi konumundaki Nida Tunus (58 vekil) ile Tunus'un en büyük sendikası Tunus Genel İşçi Sendikaları Konfederasyonu (UGTT) ve Tunus Ulusal Kadınlar Birliği (UNFT) ise kabinede "köklü revizyon" gerektiği yönünde fikir beyan etmişti.

Cumhurbaşkanı Baci Kaid es-Sibsi, dün, tarafların Başbakan Yusuf Şahid hükümetinde "köklü veya kısmi bir değişiklik" konusunda uzlaşı sağlayamaması üzerine Kartaca 2 Anlaşması'nı süresiz askıya almıştı.

- Kartaca Anlaşması

Tunus'ta 2014 yılında yapılan seçimlerin ardından kurulan hükümet, Nida Tunus Partisindeki istifalar nedeniyle güvenoyu alamayarak düşmüş bunun üzerine Cumhurbaşkanı Baci Kaid es-Sibsi'nin çağrısıyla 2016 yılında Kartaca Sarayı'nda 8 siyasi parti ve sivil toplum temsilcilerinin katılımıyla "Kartaca Anlaşması" adı verilen bir uzlaşı metni üzerinde anlaşmaya varılmıştı.

Kartaca Anlaşması, Yusuf Şahid başbakanlığında kurulan çok katılımlı ulusal uzlaşı hükümetinin temel mutabakat metni olarak kabul edilmişti.

Ancak anlaşmaya taraf birçok siyasi parti, zaman içinde gerek ideolojik gerekse siyasi çekişmeler nedeniyle anlaşmadan çekildiğini açıklamıştı.

Tunus'un iki zıt toplumsal kutbunu temsil eden ve Tunus'un en büyük iki siyasi partisi olan Nahda Hareketi (69 milletvekili) ve Nida Tunus'un (58 milletvekili) ittifakının sürmesi ile ulusal uzlaşı hükümeti görevine olduğu gibi devam etmişti.

Ancak yılbaşında IMF'nin talep ettiği tedbirler doğrultusunda büyük fiyat artışları ve zorlaşan ekonomik koşullar, UGTT Genel Sekreteri Nureddin Tabbubi ve Başbakan Yusuf Şahid'i karşı karşıya getirmişti.

Cumhurbaşkanı Sibsi'nin liderliğinde mart ayında toplanan Kartaca Anlaşması toplantısında "sosyal ve ekonomik reformların belirlenmesi için uzmanlar komisyonu kurulması" kararlaştırılmıştı. Söz konusu dönemde, yerel basında uzmanlar komisyonunun Şahid'in sonunu getirdiği yorumu yapılmıştı.

Haber Ara