Dolar

32,7682

Euro

35,0901

Altın

2.459,44

Bist

10.471,32

TÜBA-GEBİP Yıllık Değerlendirme Toplantısı

TÜBA-GEBİP Yıllık Değerlendirme Toplantısı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-24 20:23:50

TÜBA-GEBİP Yıllık Değerlendirme Toplantısı
Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, son yıllarda yurt dışındaki Türk bilim insanlarının ülkeye çekilmesinin gündemde olduğuna işaret ederek, "Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülleri Programı'nın (GEBİP) bu misyonu 14 yıldır yerine getiriyor" dedi.

Acar, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinde gerçekleştirilen, Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülleri Programı (GEBİP) Yıllık Değerlendirme Toplantısı'nın kapanışında, etkinliğe bu yıl 28 akademi ve 34 GEBİP üyesinin katıldığını bildirdi.

Programda, GEBİP ödül sahiplerinin projelerini sunduklarını anlatan Acar, sunumların ardından ortak değerlendirmelerin yapıldığını söyledi. Sunumları takip ettiğini ve etkileyici bulduğunu kaydeden Acar, çalışmaların Türk bilimi adına sevindirici olduğunu ifade etti.

GEBİP kapsamında şimdiye kadar 373 üstün başarılı genç bilim insanının desteklendiğini hatırlatan Acar, daha fazla genç bilim insanını ödüllendirmek istediklerini dile getirdi. Son yıllarda yurt dışındaki Türk bilim insanlarının ülkeye çekilmesinin gündemde olduğuna işaret eden Acar, GEBİP'in bu misyonu 14 yıldır yerine getirdiğini ifade etti.

- "Temel bilimlere talebi artırmalıyız"

Acar, temel bilimler konusunda Türkiye'de durumun iç açıcı olmadığına dikkati çekti. Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) temel bilim desteklerini olumlu bulduğunu ancak bunun sorunun çözümü için yeterli olmadığına işaret eden Acar, "Bilgi üreteceksiniz, sonra Ar-Ge, ardından inovasyona ve ticari ürüne dönüşmesi sürecini düşünürsek, bu işin kaynağı aslında temel bilimlerde yatıyor. Temel bilimlere olan talebin hem sayısal hem de niteliksel bakımdan artırılması gibi bir sorunla karşı karşıyayız. Alan mezunlarının talebini daha eşitlikçi hale getirecek düzenleme değişiklikleri yapılmalı" diye konuştu.

Bilimsel etkinlik sayısını arttırmak istediğini dile getiren Acar, TÜBA üyelerinin seçilmiş bilim adamları olarak topluma rol modeli olması gerektiğini vurguladı.

- "GEBİP üyeleri memnun"

Acar'ın konuşmasının ardından, fen, mühendislik, sosyal, sağlık ve yaşam bilimleri oturum başkanları kategorilerindeki son gelişmeler hakkında bilgi verdi.

Fen bilimleri kimya grubunda TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Mustafa Reşat Apak ve fizik-matematik grubunda ise Asli Üye Prof. Dr. Metin Arık alanlarında öne çıkan çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulundu. Mühendislik bilimlerinde Asli Üye Prof. Dr. Ahmet Murat Tekalp ve Asli Üye Prof. Dr. Fikrettin Şahin görüşlerini aktardı. Sosyal bilimlerde TÜBA Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Nuri Yurdusev söz alırken, Sağlık ve yaşam Bilimlerinde Asli Üye Prof. Dr. Mustafa Solak konuştu.

TÜBA Başkanı Acar ve oturum başkanlarının konuşmalarının ardından ödül sahibi genç bilim insanları da GEBİP ile ilgili talep ve memnuniyetlerini aktardılar.

Haber Ara