Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

TİKA'nın Hindistan ve Namibya'daki faaliyetleri

TİKA'nın Hindistan ve Namibya'daki faaliyetleri

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-20 17:16:14

TİKA'nın Hindistan ve Namibya'daki faaliyetleri
Hindistan'da Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Camia Millia İslamia Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü işbirliğinde "Hindistan-Türkiye İlişkilerine Çağdaş Perspektifler" konulu bir konferans düzenledi.

TİKA'dan yapılan açıklamada düzenlenen konferans ile Türk-Hint ilişkilerinin her yönü ile farklı açılardan ele alındığı belirtildi.

Açıklamada, Orta Asya Türk Devletleri başta olmak üzere Avrupa ve Amerika'dan da katılımcıların yer aldığı konferansta, yaklaşık seksen akademisyen tarafından bilimsel bildiriler yayınlandığı ifade edildi.

Konferansa Camia Millia İslamia Üniversite Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Talat Ahmet, Türk Dili ve Edebiyatı Program Koordinatörü Dr. Mouhsin Ali ve Türkiye'nin Yeni Delhi Büyükelçisi Burak Akçapar ile TİKA yetkilileri katıldı.

Açılış konuşmaları ile başlayan konferansta, Hindistan'da Türk Dili Edebiyatı eğitim programlarının gelişmesi ve gelecekteki planlamalar hakkında son derece ciddi ve yoğun çalışmaların gerçekleştirildiği vurgulandı.

- Namibya'daki evsizlere ev umudu

TİKA, Namibya'nın Erunga bölgesinde teneke evlerde zor şartlar altında yaşayan ve kış mevsiminde donma tehlikesi ile karşı karşıya kalan 5 bin evsiz aileye ev yapabilmesi için briket makinesi desteğinde bulundu.

TİKA'dan yapılan açıklamada, Erunga bölgesine farklı şehirlerden göç eden ancak maddi yetersizliklerden dolayı çocuklarla birlikte 20 binin üzerinde kişinin teneke evlerde yaşadığı belirtildi.

Bölgede evlerin briket taşlarından yapıldığının belirtildiği açıklamada, briket taşı yapabilmek için gerekli olan makinelerin TİKA tarafından temin edildiği ifade edildi.

Erunga Valiliği'nin başlatmış olduğu "Ev Edindirme Projesi'ne" iki manuel briket makinesi, iki beton mikseri ve iki kalıp makinesi sağlayarak destekte bulunan TİKA, böylece teneke evlerde hayatta kalmaya çalışan ailelerin bir yıl içinde ev sahibi olabilme imkanına kavuşabileceğini vurguladı.

Teslim töreninde konuşan Bölge Valisi Hon C. Mutjavikua TİKA'nın desteğinden dolayı Türk halkına teşekkür ederek, bu yardımı asla unutmayacaklarını ifade etti.

Ev Edindirme Projesi için TİKA'ya başvurduklarını ve taleplerinin hızlı bir şekilde yerine getirilmesinin kendilerini de şaşırttığını ifade eden Vali Mutjavikua, "TİKA'nın desteği sayesinde teneke evlerde yaşayan insanlarımız artık kendi evlerini kısa süre içinde inşa edecekler" dedi.

Mutjavikua ayrıca, iki ülke arasındaki işbirliği ve ticareti artırmak için en kısa zamanda Ankara'ya ziyarette bulunacağını söyledi.

Törende konuşan TİKA Ortadoğu ve Afrika daire başkanı Kemal Özdemir ise Erunga bölgesinde 5 bin ailenin teneke evlerde yaşayarak hayat mücadelesi verdiğini, TİKA'nın sorunu çözmek için valilikle birlikte 3 ayaklı bir proje gerçekleştirdiğini belirtti.

TİKA'nın Namibya'da yıl içinde 20'ye yakın proje gerçekleştirdiğini hatırlatan Özdemir, böyle bir projenin parçası oldukları için mutlu olduklarını ifade ederek, TİKA'nın Namibya'ya olan yardımlarının artarak devam edeceğini açıkladı.

Haber Ara