Dolar

32,3052

Euro

34,8125

Altın

2.408,77

Bist

10.226,37

TİKA'nın eğitim programları binlerce kişiye ulaşıyor

TİKA Eğitim Projeleri Koordinatörlüğü, bir yılda 44 ülkeden 4 bin 500 kişiye bilişimden sağlığa birçok farklı alanda eğitim hizmeti sundu

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-02-16 19:39:24

TİKA'nın eğitim programları binlerce kişiye ulaşıyor
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Eğitim Projeleri Koordinatörlüğü, 44 ülkeye insan kaynakları kapasitelerini geliştirmek için bilişimden sağlığa çeşitli alanlarda eğitim veriyor.

TİKA'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, 2017'de faaliyete başlayan Eğitim Projeleri Koordinatörlüğü bugüne kadar çeşitli ülkelerde 4 bin 500'den fazla kişiye farklı alanlarda eğitim hizmeti sağladı.

Koordinatörlük bu kapsamda, Ana Çocuk Sağlığını Destekleme Programı (AÇSAP) ve Acil Tıp Kapasite Artırma Programı (ATKAP) ile sağlık alanında, Muhabir Eğitim Programı (MEP) ve Medya Teknolojileri Eğitim Programı (METEP) ile medya alanında, Meslek Edindirme ve İstihdamı Artırma Programı (MESİP) ile bilişim, makine, metal işleme gibi alanlarda eğitimler düzenledi.

TİKA ayrıca, Adalet Hizmetleri Eğitim Programı (AHEP), Diplomat Eğitimi Programı (DEP), Kentsel Gelişimi Destekleme Programı (KEGEP) ve Eğitim Öğretimde Kapasite Geliştirme Programı (EÖP) ile kamu hizmetlerinde görev alan hakim, savcı, diplomat, öğretmen ve belediyecilerden oluşan binlerce insana yeni bilgi ve yetenekler kazandırdı.

Orta Asya'da Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Afganistan ve Moğolistan gibi ülkeler ve Bosna-Hersek başta olmak üzere Balkanlarda sunulan eğitim projeleri güncel gelişmeler dikkate alınarak geliştirildi.

Sağlık, medya, bilişim, eğitim, iktisadi ve idari alanlara odaklanan eğitimler 3 günlükten 10 haftalığa kadar farklı programlardan oluşuyor. Programlarda çalışanların kapasitesini geliştirmeye yönelik eğitimlerin yanı sıra kursiyerlerin iş bulmasını kolaylaştıracak veya kendi işlerini kurmalarına yönelik eğitimler mevcut.

Eğitimler kapsamında TİKA tarafından alıcı ülkeye kimi durumlarda yeni bir sistem kurularak kurumsal yapılanma sağlanırken, meslek edindirmeye yönelik eğitimlerde merkezlere veya kursiyerlere, mesleğin gereği olan teçhizat da hibe ediliyor.

Talep odaklı çalışma yaklaşımına dayanan diğer TİKA projelerinden farklı olarak, söz konusu eğitim projeleri programların alıcılara arz edilmesi esasına dayanıyor. Birçok ülkede yapılan gözlemler çerçevesinde ortak ihtiyaçlar dikkate alınarak hazırlanan programlar, muhatap ülkelerin tercihine göre esnek uygulanabilecek modüler bir sistem niteliğinde kurgulanıyor.

TİKA, yaklaşık 25 ayrı program altında tasnif edilen eğitim projelerinin, 2018 yılı içinde gelişerek ve yaygınlaşarak devam etmesini hedefliyor.

Haber Ara