Dolar

32,3135

Euro

34,8060

Altın

2.405,86

Bist

10.229,42

TİKA'dan Kenyalı kadınlara destek

TİKA'dan Kenyalı kadınlara destek

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-17 18:13:52

TİKA'dan Kenyalı kadınlara destek
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kenya'nın Murang'a Eyaleti'ndeki Karathe Kadınlar Grubu'nun güçlendirilmesi için teknik proje desteği sağladı.

TİKA'dan yapılan açıklamada, Karathe Kadınlar Grubu'nun Kenya Hükümetinden sınırlı maddi destek alabildiği ve Murang'a Eyaleti'nin Maragua bölgesinde kurdukları seranın sulamasında kullanılması planlanan kuyunun çökmesinin ardından özellikle dul kadınların ve ailelerinin projeden gelir elde etme planlarının olumsuz yönde etkilendiği belirtildi.

TİKA tarafından sağlanan teknik proje desteği sayesinde kuyunun rehabilite edilmesi, su tesisatı sistemi kurularak jeneratör yardımı ile kuyudan çekilen suyun depolanması ve seraya ulaştırılmasının sağlandığı ifade edildi.

Söz konusu projenin uygulanması ile bölgedeki kadınların seradaki tarım ürünleri düzenli olarak sulayabilme ve böylece çeşitli tarım ürünlerini burada yetiştirebilme imkanına kavuştuğu vurgulandı.

Açıklamada ayrıca yetiştirilen ürünlerin bir kısmını grup üyelerinin aileleri ile birlikte tüketebileceği, geriye kalan fazla ürünleri ise yerel pazarlarda satarak ekonomik anlamda dinlenebileceklerinin altı çizildi.

Projenin Karathe Kadınlar Grubu'nun bölgedeki yetim ve kimsesiz çocuklara sağladığı desteğin artmasına, daha iyi bakım hizmeti ve eğitim imkanı verebilmesine olanak tanıyacağı da belirtildi.

42 aktif üyesi bulunan gurubun bölgedeki yetim ve kimsesiz çocukların iyi eğitim almaları ve topluma kazandırılmalarının yanı sıra yoksulluk ile mücadele ve kadının güçlendirilmesi alanlarında faaliyet gösteriyor.

Kenya Sağlık Bakanlığı, bölge AİDS Kontrol Konseyi ve diğer yerel sivil toplum kuruluşları ile birlikte çalışan grup, bölgede HIV/AİDS hastalığına yakalanmış kişilere evde bakım hizmeti programı da uyguluyor.

Proje açılışına Nairobi Büyükelçisi Deniz Eke, TİKA Orta Asya ve Kafkaslar Daire Başkanı Ali Özgün Öztürk, TİKA Nairobi Koordinatörü Halil İbrahim Okur, eyalet yönetimi yetkilileri ve kadın grubunun üyeleri katıldı.

Büyükelçi Eke törende yaptığı konuşmada, TİKA tarafından gerçekleştirilen projeden duyduğu memnuniyeti belirterek, kadınların bu projeden en iyi şekilde faydalanmasını beklediğini ifade etti.

Haber Ara