Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

'TCMB 'faiz silahı'na Fed'i görene kadar dokunmak istemiyo

'TCMB 'faiz silahı'na Fed'i görene kadar dokunmak istemiyor'

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-18 16:48:08

'TCMB 'faiz silahı'na Fed'i görene kadar dokunmak istemiyo
İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Alkin, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), "faiz silahı"na ABD Merkez Bankası'nın (Fed) adımını görene kadar dokunmak istemediğini söyledi.

Alkin, TCMB'nin Para Politikası Kurulu'nun (PPK) faiz kararı ve Küresel Para Politikalarının Normalleşme Sürecindeki Yol Haritası'na ilişkin değerlendirmede bulundu.

Merkez Bankası'nın dövizi tutmak için en önemli imkan olarak TL likiditesini kısmayı gördüğünü belirten Alkin, "TL likiditesini kısması da doğrudan esnafı ve iş dünyasını çok etkiliyor. Piyasa şu anda TL cinsinden çok iyi noktada değil. Burada hep bankaların mali yapısını bu zor süreçte korumaya yönelik tedbirler var. Bankaların mali yapısını, bankalara ek mali yük getirmeden korumaya yönelik bir takım tedbirler ve yol haritası gözüküyor" diye konuştu.

Dünyanın her yerinde merkez bankalarının ekonominin genel makro yönetimine katkıyı ancak bankacılık sistemi üzerinden yapabildiğini aktaran Alkin, şunları kaydetti:

"Doğrudan piyasaya, piyasadaki diğer aktörlere para vermeleri veya reel sektörü doğrudan destekleyici tedbir almaları mümkün değil. Burada Merkez Bankası'nın ekonomiyi bankacılık sistemi üzerinden; tasarrufları özendirecek, buna rağmen kredi maliyetlerinin artmamasını sağlayacak, özellikle Türk bankalarının mali yapısını güçlü kılmaya devam edecek ve bankalara ek yük getirmeyecek bir şekilde yönetmesi lazım. Şimdi burada çeşitli gerekçelerle faiz silahına Fed'i görene kadar dokunmak istemiyor."

Kerem Alkin, piyasanın sonuçta kurların istikrara kavuşmasını istediğini belirterek, "Merkez Bankası bu yaptığı açıklamalarla şunu ifade etmeye çalışıyor; 'Ben Fed'in normalleşme çalışmaları nedeniyle küresel sistemde sebep olduğu çalkantının farkındayım. Faiz artışını en son ve en etkili silah olarak bırakmak suretiyle daha çok araç çeşitliliği oluşturmak suretiyle bunu yöneteceğim'. Merkez Bankası'nın kendi metodolojisi açısından çeşitli gerekçelerle neden faizi artırmak istemediğini izah edebilecekken, dışarıdan onun 'faiz artırmaması gerektiği'ne dair yorum geldiği zaman, bu Merkez Bankası'nın algısını zora sokuyor. Döviz kurlarının yönetimiyle ilgili bir iletişim sorunu var" yorumunu yaptı.

Haber Ara