Dolar

32,2016

Euro

35,0104

Altın

2.506,28

Bist

10.739,43

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-14 19:26:49

TBMM Genel Kurulu
TBMM Genel Kurulu'nda, HDP'nin, "Cizre'de can ve mal kayıplarının araştırılması" amacıyla verdiği Meclis Araştırma önergesinin bugün görüşülmesi önerisi kabul edilmedi.

Öneri üzerinde söz alan MHP Bursa Milletvekili Kadir Koçdemir, iktidarın terörle mücadele politikasını eleştirerek, "Psikolojide 'hasmıyla aynılaşmak' diye bir şey var. 'Paralel, paralel' diyoruz... Paralelin bütün yöntemlerini bugünkü iktidar, aynen uygulamaktadır ve Türkiye'de paralel toplumlar yaratmaktadır." dedi.

Koçdemir'in ifadeleri üzerine söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, iktidarın, paralel yöntemlerini kullanmayacağını, paralelle mücadele ettiğini belirterek, "Bugün de hem PKK terör örgütüyle hem de paralelle hem IŞİD'le hem DHKP-C'yle kararlı mücadeleye devam edecektir ve bu kararlı mücadele, ülkemizin huzuru, birliği ve vatandaşımızın yaşam hakkı ve alanı en maksimum seviyeye çıkana kadar devam edecektir. Hükümet, paralel gibi hareket etmez, hükümet paralelle mücadele ediyor ve edecektir." açıklamasında bulundu.

CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, terörle mücadele yürütülen bölgedeki vatandaşların ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin görüşleri de alınacak biçimde Meclis araştırma komisyonu kurularak, sağlık, eğitim, insan hakları ihlalleri, yeniden imar gibi konularda inceleme yapılması gerektiğini söyledi.

CHP'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde incelemelerde bulunarak, raporlar hazırladığını aktaran Altıok, "Yapılan incelemelerde sivil vatandaşların yaşam alanlarının ağır silahlar, tanklar ve uçaksavarlarla orantısız güç kullanılarak yerle bir edilmiş durumda olduğunu, evlerin çoğuna kapıları kırılarak girilmiş, içerideki eşyaların tahrip edilmiş olduğunu gözlemlemiştik." diye konuştu.

AK Parti'li Muş ise CHP'nin hazırladığı raporda bir kere dahi "PKK terör örgütü" ifadesi kullanılmadığına dikkati çekerek, terörle mücadelenin zaruri hale geldiğini, vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması için de pek çok yardımın bu bölgelere sağlandığını söyledi.

AK Parti Adıyaman Milletvekili Adnan Boynukara, terör örgütü PKK'nın ve örgüte yakın yayın organlarının gençleri devlete karşı ayaklandırdığını öne sürerek, "Örgüt, 'nefret' kavramı üzerinden çocuklardan katil üretiyor. Ödünç acıları kullanıyor; bu tutmadı, tutmaz. Bu oyunu kuranlar, parçası olanlar er veya geç yargılanacak. Bundan sonra terör örgütü ve türevleri Kürtleri malzeme olarak kullanamayacak, o defter kapanıyor." diye konuştu.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, terör örgütüne yönelik operasyonlarda zarar gören mahallelerin fotoğraflarını göstererek, "Yaptığınız tabloyu dünyanın bütün başkentlerinde sergileyeceğiz. Bu sergileri gelip gören, izleyen bütün herkes bu tablonun sahibinin kim olduğunu bilecek. Bu resimlerin tamamını büyütüp dünyanın bütün başkentlerinde sergileyeceğiz ve ondan sonra siz 'Bu tabloyu kim yaptı, bu tablo kimin eseri?' diye anlatmak durumunda kalacaksınız." ifadesini kullandı.

AK Parti Grup Başkanvekili Muş da "Şırnak Belediyesinden çıkan roketlerin fotoğraflarını da o parlamentoda bir dolaştırın. Eş genel başkanlar, 'sırtımızı oraya dayadık.' diyor. O teröristlerin nasıl yerle yeksan edildiği o çukurların da fotoğraflarını çekin 'Burada sırtımızı dayadığımız teröristler vardı, güvenlik birimleri burayı temizledi.' deyin. O fotoğrafları da bir zahmet götürün." değerlendirmesinde bulundu.

HDP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

Öte yandan TBMM Genel Kurulu'nda, MHP'nin, fındık üreticilerinin sorunlarının araştırılmasının görüşülmesi ile ilgili ve CHP'nin, Akkaya Barajı'yla ilgili araştırma önergesinin görüşülmesine ilişkin grup önerileri de kabul edilmedi.


Haber Ara