Dolar

32,5237

Euro

34,8437

Altın

2.438,67

Bist

9.915,62

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-30 16:02:00

TBMM Genel Kurulu
İçişleri Bakanı Efkan Ala, Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısına ilişkin, "Şu ana kadar elde ettiğimiz bilgiler, belgeler ve bulgular bu saldırıyı DAEŞ terör örgütünün gerçekleştirdiği yönünde tahminleri kuvvetlendirmektedir. Emareler onu göstermektedir." dedi.

Ala, TBMM Genel Kurulunda İçtüzük gereği gündem dışı yapılan konuşmaya cevap hakkını kullanmak üzere kürsüye gelerek, son dönemde yaşanan terör saldırılarına ilişkin bilgi verdi.

Yerinden söz alan CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, bu duruma tepki göstererek, Ala'nın terör hakkında bilgi vermek için kürsüye gelmek yerine, söz hakkını gündem dışı konuşmaya cevap vermek için almasının siyasi partilerin konuşma hakkını engellemeye yönelik olduğunu savundu.

Daha sonra kürsüye gelen Ala, AK Parti Elazığ Milletvekili Tahir Öztürk'ün gündem dışı konuşmasına cevaben terör olaylarıyla ilgili Meclisi bilgilendirmek üzere söz aldığını belirtti.

Sözlerine tüm şehitlere ve terör saldırısında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara da acil şifa dileğinde bulunarak başlayan Ala, Atatürk Havalimanı'nda yaşanan saldırı hakkında bilgi verdi.

Ala, "İstanbul'da meydana gelen bombalı intihar saldırısında şu ana kadar 9'u Türk, 4'ü yabancı olmak üzere toplam 13 kişi gözaltına alındı. Canlı bomba intihar eylemini gerçekleştiren 3 kişiden birisinin kimliği ve uyruğu belirlendi. Ölü sayısı 43. Bu 43 kişiden, 19'u yabancıdır. Buna intihar bombacısı üç kişi dahil değildir. Şu anda hastanede yatan 94 kişi." diye konuştu.

Olayın seyri hakkında da bilgi veren Ala, üç saldırganın bir taksi ile geldiklerini, bir teröristin dış hatlar giriş terminaline doğru giderken polis tarafından durdurulmak istendiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Polise ateş açarak bu terörist yaralamış, ardından otoparkın merdivenlerinden aşağı inerek kendini patlatmıştır. İkinci ve üçüncü terörist ise dış hatlar gidiş terminaline girer girmez etrafa ateş ederek ters istikametlere koşmuşlar; çünkü bariyerleri ve oradan girişin mümkün olmadığını biliyorlar. Birisi polis tarafından vurulmuş, yerdeyken kendini patlatmıştır. Üçüncü teröristte panikle aşağı doğru koşarak burada kendini patlatmış. Kullanılan patlayıcılar RDX, TNT, PETN karışımı fabrikasyon patlayıcılardır. Bunu şunun için söylüyorum; bu işin uzmanı olanlar bu bilgilerin çok önemli olduğunu, buralardan çok önemli hususlara varılabileceğini bilirler. O bakımdan yüce Meclisteki milletvekillerinin de bu detaylara sahip olmalarında yarar var."

-"Örgütün bütün irtibatları ortaya çıkarılacak"

Olayın bu çerçevede kapsamlı ve detaylı olarak soruşturulduğunu, bağlantıların tespit edildiğini vurgulayan Ala, kişilerin geriye dönük araştırma ve soruşturmalarıyla da örgütün bütün irtibatlarının ortaya çıkarılacağını bildirdi.

Ala, "Şu ana kadar elde ettiğimiz bilgiler, belgeler ve bulgular bu saldırı DAEŞ terör örgütünün gerçekleştirdiği yönünde tahminleri kuvvetlendirmektedir. Emareler onu göstermektedir. Ama soruşturma neticelenince daha berrak bir şekilde kesin olarak söylenir." ifadesini kullandı.

Tüm ülkelerin organize terör saldırılarıyla karşı karşıya kalabildiği bir dönemden geçtiğine işaret eden Ala, çeşitli ülkelerde yaşanan terör saldırılarını hatırlattı.

Türkiye'nin hem PKK, hem DHKP-C hem de DAEŞ terör örgütleriyle hem de birlikte gerçekleştirdikleri saldırılarla mücadele ettiğini belirten Ala, "Küresel teröre karşı en fazla mücadele eden ve çok ciddi bir biçimde yansımalarını, sonuçlarını ortaya çıkaran bir ülkedir Türkiye" dedi.

Ala, pek çok ülkenin içişleri bakanlarının ve yetkililerinin kendilerini arayarak İstanbul'da yaşanan acıyı paylaştığına işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ben de kendilerine artık, biz sürekli söylüyorduk bu sıkıntıyı çünkü biz bu bölgede yaşıyoruz. Yanı başımızda bir ülke tamamen istikrarsızlık içine sürüklendi. Ve Suriye'deki topraklar çeşitli terör örgütlerinin yaşam alanı haline dönüştü. O bakımdan birlikte bu soruna çözüm aramalıyız. Sadece 'benim ülkeme teröristler gelmesin' demek yeterli değildir. Eğer bir ülke yanarsa dumanı bize gelmesin politikası bir işe yaramaz. Onun için gelin, o yangını söndürelim diye resmi toplantılarda, Paris'te yaptığımız toplantıda, orada da bunu çok açık bir şekilde dile getirmiştim. Meseleyi kökünde, yerinde, uluslararası güçler, devletler olarak vaziyet edip bir sükunete erdirmemiz gerekir. Yoksa dumanı bırakın ateş herkesi yakar demiştim."

Ala, Türkiye'nin, kaotik durumdan gerek dünyanın gerek diğer ülkelerin en az etkilenmesi için üzerine düşeni yaptığını ve bu anlamda diğer ülkelerin de Türkiye'nin hakkını teslim ettiğini söyledi.

-"DEAŞ ilgili olarak bugüne kadar 5 bin 310 kişi gözaltına alınmış"

Bakan Ala, bugüne kadar 145 ülkeden 50 bin 177 kişiye, Türkiye'ye giriş yasağı koyduklarını, bunu karşılıklı istihbarat alışverişi ile yaptıklarına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"145 ülke ile bu alışverişi yapmışız. 50 bin 177 kişiye giriş yasağı koymuşuz, sırf Suriye ve Irak'taki bu terör ortamlarıyla ilgili, bu terör faaliyetleriyle ilgili bir sorun olmasın diye. Sınır dışı edilen, 98 ülkeden 3 bin 603 kişi. Bazı ülkeler bizim bu aldığımız tedbirler neticesinde yasalarını değiştirmek zorunda kaldı.

DAEŞ terör örgütüyle ilgili olarak bugüne kadar 5 bin 310 kişi gözaltına alınmış, bunlardan bin 654'ü tutuklanmıştır. Sadece 2016 yılında bin 654 kişi gözaltına alınmış, bunların 791'i yabancı uyrukludur ve gözaltına alınanların 663'ü tutuklanmıştır. Tutuklananların 371'i yabancı uyrukludur."

(Sürecek)

Haber Ara