Dolar

32,2196

Euro

34,6483

Altın

2.391,89

Bist

10.212,00

Tarlalarda Hasat Kontrolleri Başladı

Kırklareli İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri tarafından tarlalarda hasat kontrolleri başladı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-19 16:07:55

Tarlalarda Hasat Kontrolleri Başladı
Kırklareli İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri tarafından tarlalarda hasat kontrolleri başladı.

Kırklareli'nin önemli oranda hububat (buğday, arpa, yulaf, çavdar vb.), ayçiçeği, mısır ve çeltik ürünü ekilişine sahip olup, bu ekilişlerin tamamı biçerdöver ile hasat edilmekte. Bu ürünlerden yıllar itibarı ile değişmekle birlikte yıllık ortalama 650.000 ton hububat ürünü olmak üzere biçerdöver hasadı ile ilde yıllara göre değişmeler birlikte yaklaşık 900.000-1.000.000 ton civarında ürün elde edilmekte.

Biçerdöverle ile yapılan hububat hasadında dane kaybını yalnızca % 1 azaltmak ya da arttırmak, ilde yılda yaklaşık 6.500 ton ürüne denk gelmektedir. Hasat kayıplarını azaltmakla 6.500 ton ürünü ambara taşınmakta, hasat kaybını arttırmakla da 6.500 ton ürünü tamamen toprağa gömülmekte. Ekonomik kaybın yanında günümüzde gıdanın, gıda içerisinde de en önemli paya sahip olan hububatın stratejik açıdan her geçen gün önem kazanması, hasat kayıplarını en aza indirmek daha da anlam kazanmakta.

Çiftçilerin büyük emek, zaman ve masrafla üretmiş oldukları ürünlerin en az kayıpla hasat edilmesini sağlamak amacıyla biçerdöver hasat kontrolleri İl ve İlçe Müdürlüklerinde görevli teknik ekipler tarafından etkin bir şekilde yapılmakta.

52 YETKİLİ KONTROLÖR DENETİM YAPIYOR

Yapılan açıklamada, hasadın başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için gerekli önlemler alındığı ve bu konuda, bir Hasat Tebliği ve Anız Tebliği yayınlandığı ifade edildi. İl genelinde bir koordinatör ve koordinatör yardımcısı, merkez ve ilçelerde 52 yetkili kontrolör denetim yapmak üzere görevlendirildiği aktarıldı.

Hasat kontrollerinin başlandığını ifade eden açıklamada, " İl Hasat koordinatörlerimiz ve yetkili kontrolörlerimiz hasat kontrollerine başlanmış olup, denetimler hasat bitene kadar devam edecektir. Hasat sırasında talimatlara uymayan biçerdöver sahipleri ve operatörlerine cezai işlem uygulanacaktır. Tebliğe aykırı hasat yapanların il ve ilçe müdürlüklerimize bildirilmesi, ilimizde hububat hasadının başarı ile gerçekleştirilmesi açısından önem arz etmektedir "denildi.

Haber Ara