Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Suriyelilerin yaşam mücadelesi

Suriyelilerin yaşam mücadelesi

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-16 11:43:06

Suriyelilerin yaşam mücadelesi
Ülkelerindeki çatışmalardan kaçıp Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin bazıları, Karkamış ilçesinde çeşitli işlerde çalışarak, yaşam mücadelesi veriyor.

Kimi sınır bölgesindeki akrabalarının yanına yerleşen, kimi kamplarda barınan Suriyeliler, ya gündelik ya da kendi kurdukları işlerde çalışıyor.

Karkamış ile Birecik arasındaki yolda şişe, karton, plastik malzeme ve gıda ambalajlarını toplayan 45 yaşındaki Muhammed Nusri, AA muhabirine yapığı açıklamada, ailesinden 6 kişinin geçici konaklama merkezinde kaldığını, kendisinin de oğlu, kardeşi ve bir yakınıyla kiraladıkları barakada yaşadığını söyledi.

Günlüğü onar liradan iki atlı araba kiraladıklarını belirten Nusri, günlük ortalama 40 kilometre yol alarak çöp topladıklarını ifade etti.

Kiraladıkları hayvanların yemlerinin de kendileri tarafından karşılandığını dile getiren Nusri, şöyle konuştu:

"Suriye'de Esed'i devireceğiz' diye yola çıkan kardeşler, şimdi birbirlerini öldürüyor. Yıllar geçti ama bu halen sürüyor. Bir yandan ülkemiz için endişeleniyoruz, diğer yandan da hayatımızı idame ettirebilmek için çalışmak zorundayız. Kalabalık bir aileyiz. Kardeşim, bir akrabam ve oğlumla her gün sabah erken yola çıkarak, çöp topluyoruz. Onları kiraladığımız barakada ayıklayıp toptancılara satıyoruz. Türkiye'nin yaptığı yardımları ve bize kapılarını açmasını unutmayacağız fakat kendi ülkemde, kendi evimde geçirebileceğim bir günü bile iple çekiyorum."

Malih Nusri de her gün ortalama 12 saat boyunca kağıt, şişe, plastik malzeme topladıklarını kaydetti.

Ülkesindeki savaşın sona ermesi için sürekli dua ettiğini aktaran Nusri, "Artık kendi ülkemize dönmek istiyoruz" dedi.

- Kadınlar tarlalarda çalışıyor

Geçici barınma merkezlerinde kalan bazı Suriyeli kadınlar da Karkamış'taki tarlalarda çalışıyor.

"Aracı" vasıtasıyla tarla sahipleriyle anlaşan kadınlar, günlük yevmiyeyle mesai yapıyor.

Türkçe bildiği için Suriyelilerle çiftçiler arasında elçilik yaptığını belirten 38 yaşındaki Miyase Seydi, mevsim itibarıyla ilçede nane hasadının yoğun olduğunu söyledi.

Kadınların günlük 20 ile 30 lira arasında değişen yevmiyeyle çalıştıklarını belirten Seydi, şunları kaydetti:

"Barınma merkezine gelen çiftçilerle görüşerek, kendilerine kaç işçi gerektiği, ne kadar yevmiye verdikleri konusunda görüşerek anlaşıyorum. Daha sonra çalışmak isteyenlerin gidecekleri yere ulaşmalarını sağlıyorum."

Haber Ara