Dolar

32,1994

Euro

35,0815

Altın

2.469,20

Bist

10.158,63

'Suriyelilerin hukuksuz olarak sınır dısı edildikleri iddiası gercegi yansıtmamaktadır'

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü: Geri gondermeme ilkesine tamamen uyulmakta, Suriyelilerin hukuksuz olarak Suriye'ye sınır dısı edildikleri iddiası gercegi yansıtmamaktadır

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-10-25 20:09:49

'Suriyelilerin hukuksuz olarak sınır dısı edildikleri iddiası gercegi yansıtmamaktadır'

Göç İdaresi Genel Müdürlüğünden, Suriyelilerin hukuksuz olarak Suriye'ye sınır dışı edildikleri iddiasının gerçeği yansıtmadığı, gönüllü geri donuslerin uluslararası hukuka uygun olarak saglandığı bildirildi.

Genel Müdürlükten, Uluslararası Af Orgutunun "Suriyelilerin hukuka aykırı olarak sınır dısı edildigi iddiası"na iliskin basın açıklaması yapıldı.

Geri gondermenin hangi durumlarda uygulanamayacağına ilişkin yasagı içeren "Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu"nun ilgili maddesi hatırlatılan açıklamada, "Bu kapsamda geri gondermeme ilkesine tamamen uyulmakta, Suriyelilerin hukuksuz olarak Suriye'ye sınır dısı edildikleri iddiası gercegi yansıtmamaktadır." ifadesine yer verildi.

- "Adil olmayan elestiriler, hicbir yapıcı katkı saglamıyor"

Türkiye'nin her zaman ulkesine sıgınanlara kapılarını acarak koruma sagladığı ve bu kisilerin tum temel hak ve hizmetlerden ayrım gozetmeksizin faydalanmalarına olanak verildiği vurgulanan açıklamada şöyle denildi:

"17 Ekim 2019 tarihi itibarıyla ulkemizde yaklasık 4 milyon sıgınmacı bulunmaktadır. Bunların 3 milyon 674 bin 588'ini gecici koruma altında bulunan Suriyeliler olusturmaktadır. Ancak Turkiye'nin uyguladıgı politikalara adil olmayan elestiriler getirilmesi bugune kadar sarf edilen cabayı ve ozveriyi golgede bırakmakta ve bu alanda neredeyse tek basına mucadele eden Turkiye'ye hicbir yapıcı katkı saglamamaktadır.

Ayrıca Avrupa ve Afrika'daki bazı ulkelerde yabancıların, insani olmayan kosullara sahip barınma merkezlerinde tutulmaları ve siddete maruz bırakılmaları gibi uluslararası hukuku ihlal eden uygulamalar varken dunyada en fazla sıgınmacıya ev sahipligi yapan ulkemize karsı yoneltilen ithamların buyuk bir haksızlık oldugu degerlendirilmektedir.

Gonullu geri donus kapsamında ulkemizden cıkısı gerceklestirilen Suriyelilerin gecici korumaları 'Gonullu Geri Donus' sebebiyle sonlandırılmakta ve geri donusler uluslararası hukuka uygun olarak saglanmaktadır. Bu kapsamda bugune kadar toplam 364 bin 663 kisi gonullu olarak geri donmustur."

- "İddialara cevaben verilen katkıların dikkate alınmaması uzuntuyle karsılanmakta"

Açıklamada, Suriyeli yabancıların, gonullu geri donuslerinde suistimal ve keyfiligin onlenmesi amacıyla duzenlenen "Gonullu Geri Donus Istek Formu"nun Birlesmis Milletler Multeciler Yuksek Komiserligi temsilcisi, onun bulunmaması durumunda Kızılay yetkilisi, onun da bulunmaması halinde valiliklerce uygun gorulen sivil toplum kurulusu temsilcisi veya valilik Insan Hakları ve Esitlik Kurulu gorevlisi tarafından imzalandığı belirtildi.

Konuya iliskin yayınlanan raporların Türkiye tarafından her zaman dikkate alındığı kaydedilen açıklamada, bu raporlarda ele alınan hususların, Turkiye'nin yanı sıra uluslararası alandaki cabaya da katkı sagladığı ancak raporlarda yoneltilen iddialara cevaben verilen katkıların dikkate alınmamasının uzuntuyle karsılandığı vurgulandı.

Haber Ara