Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Suriyeli siginmacilar cadir kentte hali dokuyor

Suriyeli siginmacilar cadir kentte hali dokuyor

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-26 18:42:46

Suriyeli siginmacilar cadir kentte hali dokuyor
Mardin'in Midyat ilçesinde, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) koordinesindeki çadır kentte kalan Suriyeli sığınmacı kadınlar, katıldıkları kurs sayesinde halı dokumasını öğrenerek gelir sahibi oldu.

Geçici Konaklama Tesisi'ndeki çadırlarda yaşayan kadınlardan 24'ü, Halk Eğitim Merkezi öncülüğünde verilen 8 aylık eğitimin ardından törenle ustalık belgelerini aldı. Kadınların dokuduğu yeni bir halı da eğitim merkezinde sergilendi.

Kamp eğitim koordinatörü Alaattin Alkan, yaptığı açıklamada, kursiyerlerinin aldıkları eğitim sayesinde büyük emek harcayarak ipek halı dokuduklarını söyledi.

Üretilen halıların bin telli olduğunu anlatan Alkan, "Aynı zamanda bin 500 sıra ve toplamda 1.5 milyon ilmekten oluşmaktadır. Burada 10 tezgahımız var, ipek halı üzerine çalışıyoruz. 24 kursiyerimiz dokuma yapıyor. Burada her dokudukları tel sıra başına ücret alıyorlar. Halılar tamamlandıktan sonra Kayserili bir esnaf bunları alıp pazarlıyor" diye konuştu.

Kamp müdürü Mehmet İsa Kurnaz da sığınmacı kadınlarının misafir kaldıkları kampta meslek öğrendiklerini, aynı zamanda aile bütçelerine de katkı sağladıklarını dile getirdi.

Kurs eğitmeni Mine Aslan da bir tezgahta iki genç kızın üretim yaptığını, bir halının dokunmasının yaklaşık 8 ay sürdüğünü anlattı.


Haber Ara