Dolar

32,2668

Euro

34,7422

Altın

2.401,32

Bist

10.336,50

Spor karşılaşmalarında mevzuata aykırı reklam yayınları

Spor karşılaşmalarında mevzuata aykırı reklam yayınları

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-20 18:10:16

Spor karşılaşmalarında mevzuata aykırı reklam yayınları
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), spor karşılaşmalarında mevzuata aykırı reklam yayınlarıyla ilişkin, "Spor karşılaşmalarında hangi kavram kullanılmış olursa olsun, karşılaşmaya ara verilmesinin gerekçesi olan sporcuların taktik çalışması, oyunun değerlendirilmesi ve oyuncuların dinlenmesi hususu odak noktada tutulmalıdır" uyarısında bulundu.

RTÜK'ten yapılan yazılı açıklamada, 12 Ağustos 2015 tarihli ve 29443 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik değişikliğiyle, Yayın Hizmeti Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin "Reklam ve tele-alışveriş yayınlarının biçim ve sunuşu" başlıklı 10'uncu maddesinin 4'üncü fıkrasının yeniden düzenlendiği belirtildi.

Düzenleme ile "Haber bültenleri ile çocuklara yönelik programlarda ve spor karşılaşmalarının bölüm, duraksamalar ve devre araları dışında, bant reklamlar dahil hiç bir türde reklam yayınlanamaz" hükmünün getirildiği vurgulanan açıklamada, "Yönetmelik değişikliğinin ardından medya hizmet sağlayıcılar tarafından yayınlanan bazı futbol karşılaşmalarında, topun oyunda olmadığı kısa süreli duraklamalarda (faul anları, oyuncu değişikliği, gol sevinci gibi) bant reklamı yayınlandığı tespit edilmiş olup, bu durum Üst Kurulun 19 Ağustos 2015 tarihli toplantısında ele alınmıştır. Toplantıda, konunun medya hizmet sağlayıcılar tarafından daha iyi anlaşılabilmesi ve tereddütlerin ortadan kaldırılması amacıyla gerekli açıklamanın yapılması ve yeni düzenlemeye aykırı yayınlara müsamaha gösterilmemesi görüşü benimsenmiştir" ifadesine yer verildi.

Yapılan yeni düzenlemeyle spor karşılaşmalarında ticari iletişim uygulaması yapılamayacak kısımların "bölüm, duraksamalar ve devre araları dışında" şeklindeki kavramlarla ifade edildiği belirtilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Takdir edileceği üzere birçok spor türü ve karşılaşması bulunmaktadır. En çok bilinen spor karşılaşmalarını ise futbol, basketbol, voleybol, hentbol, boks/yakın dövüş, tenis şeklinde sıralamak mümkündür. Bu spor karşılaşmalarının tamamı, karşılaşmaya katılan sporculara taktik verilmesi, değerlendirme yapılması ve sporcuların dinlenmesi gibi amaçlarla belirli kurallara bağlı olarak aralara bölünmüş bulunmaktadır. Ancak bahsi geçen bu aralar çoğu kere spor karşılaşmasının kendi terminolojisi içinde farklı kavramlarla ifade edilmektedir. Bu kapsamda, ara, devre arası, bölüm, periyot, raunt, teknik mola şeklinde kavramların kullanıldığı görülmektedir. Bu kavramların ise yönetmelikte yer alan 'bölüm ve devre arasını' karşıladığı düşünülmektedir.

Zira sözlüklerde, spor karşılaşmasına sporcuların dinlenebilmesine imkan vermek amacıyla belirli kurallar dahilinde ara verilmesi, devre arası olarak tanımlanmaktadır. Bölüm kavramı ise bütünü oluşturan parçaların her bir kısmı olarak tanımlanmaktadır. Bölüm de devre arası kavramına benzer biçimde kurallarla belirlenmiş araları ifade etmektedir."

Düzenlemede karşılaşmaya ara verilmesini öngören bir diğer kavramın ise "duraksama" olduğu anımsatılan açıklamada, "duraksama" ile düzenlemedeki diğer kavramlarla uygunluk içinde karşılaşmaya bir kural dahilinde ara verilmesi istenerek, bunun geniş kapsamlı bir kavram olarak kabul edilmesi gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, konuya ilişkin şunlar kaydedildi:

"Duraksama, bölüm ve devre arasının dışında, basketbol ve tenis karşılaşmalarında olduğu gibi hakemin onayıyla oyuna bir süreliğine tam olarak ara verilmesi şeklinde değerlendirilmiştir. Spor karşılaşmasının bir parçası olarak ele alınabilecek olan kısa süreli durmalar ise bu kapsamda değerlendirilmemiştir. Örneğin, futbol ve basketbol karşılaşmalarında topun saha dışına çıkması, faul atışları/vuruşları için oyunun durması, oyuncu değişimi, kısa süreli sakatlanmaların tedavisi için geçen süre ve benzeri karşılaşmanın akışı içindeki doğal durmalar olarak görülmektedir. Canlı yayınlarda topun aktif şekilde oyunda olmadığı durumlarda ekranlara yansıtılan tekrarların da oyunun bir parçası olarak düşünülmesi gerektiği değerlendirilmiştir."

Açıklamada, hizmet sağlayıcı kuruluşlarca "duraksama" kavramının özellikle futbol karşılaşmalarında oyunun en temel enstrümanı olan futbol topunun durduğu zaman dilimleri şeklinde anlaşıldığı, bununla birlikte oyunu durdurabilecek türden her durumun duraksama olarak kabul edildiğinin görüldüğü belirtilerek, şu bilgiler paylaşıldı:

"Hizmet sağlayıcıların, ticari iletişim uygulamasında bulunup bulunmama çerçevesinde tereddüde düşmeleri halinde, karşılaşmada yer alan duraksamanın amacını ve kapsamını değerlendirmelerinin daha uygun olacağı düşünülmektedir. Bir spor karşılaşması bölüm ve devre arası dışında durdurduğunda, oyuna tamamen ara verilerek, taktik değerlendirme yapılması, dinlenme ve benzeri şeklinde amaçlar güdülüyorsa bu durum duraksama kavramı içerisinde değerlendirilmelidir. Eğer oyunun doğası gereği kısa süreli durma söz konusu ise bu durum oyuna ara verilmesi şeklinde değerlendirilmemelidir. Çünkü özellikle topla oynanan spor karşılaşmalarında topun hareket halinde olmaması, oyunun her yönüyle durduğu anlamına gelmemekte, oyuncular üzerilerine düşen görevleri yapma çabası ve etkinliği içinde olmaya devam etmektedir."

'Özet olarak, spor karşılaşmalarında hangi kavram kullanılmış olursa olsun, karşılaşmaya ara verilmesinin gerekçesi olan sporcuların taktik çalışması, oyunun değerlendirilmesi ve oyuncuların dinlenmesi hususu odak noktada tutulmalıdır. Bu hususları içermeyen herhangi bir ara ya da duraksamalarda yapılan ticari iletişim uygulaması, yönetmelikte ortaya koyulan hukuki düzenlemenin ruhuna aykırıdır" uyarısında bulunulan açıklamada, bu bakımdan medya hizmet sağlayıcıların spor karşılaşmalarıyla ilgili ticari iletişim uygulamalarında yukarıda açıklanan hususlara özen göstermelerinin önem taşıdığı vurgulandı.

Haber Ara