Dolar

32,2779

Euro

35,1022

Altın

2.472,45

Bist

10.319,96

Somali Altinci Yuksek Duzeyli Ortaklik Forumu

Somali Altinci Yuksek Duzeyli Ortaklik Forumu

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-23 20:47:12

Somali Altinci Yuksek Duzeyli Ortaklik Forumu
Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, "Eş Şebab'ı artık tehdit olmaktan çıkartmak zorundayız. Bunu sadece Somali halkı için değil, komşu ülkeler, bölge ve dünya için yapmalıyız" dedi. İstanbul'da düzenlenen Somali Altıncı Yüksek Düzeyli Ortaklık Forumu'nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson ile düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Mahmud, bugün Somali'deki en önemli kişilerin İstanbul'da toplandığını söyledi. Türkiye'nin, bu konukseverliğin yanı sıra Somali'nin yeniden yapılanmasına çok büyük destek verdiğini anlatan Mahmud, bu desteğin devletin tekrar tesis edilmesi ve Somali'nin kırılganlığının giderilmesinde faydalı olacağını, bunun da Somali halkı tarafından büyük takdirle karşılandığını ifade etti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 26 yıldır ilk defa Mogadişu'da toplu taşıma girişimini başlatma taahhüdü verdiğini belirten Mahmud, kendilerine hibe edilecek 30 otobüsün yanı sıra bakım, tamir ve yönetimde çalışacak kişilerin eğitimine de destek verileceğini aktardı.

- Bu yıl yapılacak seçimler

Mahmud, Somali'de bu yıl düzenlenecek seçimlerin önemine değinerek "Seçimler Somali'de devletin tesisi için önemli bir kilometre taşıdır. Uluslararası ortaklarımızın pek çoğu, Türkiye de dahil, bu siyasi dönüşümde rol oynamaktadır. 47 yıldır ilk kez Somali halkı oylarını bir sandığa atacak, şeffaf bir şekilde seçimler gözlemcilerin eşliğinde gerçekleşecektir. Çok uzun süre sonra bu Somali için büyük bir başarıdır" diye konuştu.

Somali'de kısa sürede çok büyük başarılar elde edilse de sadece bir kapıyı açtıklarını belirten Mahmud, "Umarız barış içinde bu kapıdan geçeriz ve Somali uluslararası toplum içinde hak ettiği konumu alır" ifadesini kullandı.

Mahmud, güvenlik konusunda önemli ilerleme kaydedildiğini ancak daha çok çalışmaları gerektiğinin altını çizdi.

- Eş Şebab ile mücadele

Somali Cumhurbaşkanı Mahmud, ülkenin ücra köşelerindeki noktalardan Eş Şebab'ın yok edilmesi gerektiğini vurgulayarak "Eş Şebab'ı artık tehdit olmaktan çıkartmak zorundayız. Bunu sadece Somali halkı için değil, komşu ülkeler, bölge ve dünya için yapmalıyız" dedi.

Somali'ye verilen destekler sayesinde devlet kurumlarının kapasitelerini geliştirebildiğine işaret eden Mahmud, mükemmel hale gelmeseler de ilerlemelerin sürdüğünü vurguladı.

Mahmud, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün Somali'de kontrol edilemeyen hiçbir nokta kalmadı. Her eyalet kendi halkı tarafından seçilen, kendi bölgesel yönetimi tarafından yönetiliyor. Bunların hepsi federal devletimizin bir parçası. Bu sayede Eş Şebab'ı saf dışı edebildik. Terörizme karşı mücadelemizin bir parçasıdır bu. Teröristler yönetilmeyen topraklarda daha rahat hareket ederler. Biz bunu ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Geleceğimizi ekonomik gelişmeye bağladık. Somali'nin, dünyanın pek çok yerinde bulunmayan kaynakları var. Somali, Afrika ile Asya'yı bağlayan bir kapı. Doğal kaynakları da düşündüğümüzde Somali'ye kısa süre sonra önemli yatırımların yapılacağına inanıyoruz. Her şey yolunda gidiyor."

- Türkiye'nin yaptığı yardım

Türkiye'nin Somali'ye verdiği 500 milyon doların kullanılma şeklinden dolayı kendileri için çok önemli olduğunu anlatan Mahmud, uluslararası kurumların yardımlarının büyük ölçüde araştırma ve yayın şeklinde olurken, Türkiye'nin yardımının sıradan Somalililerin hayatını iyileştirmekte kullanıldığını vurguladı.

Hasan Şeyh Mahmud, Somali'nin çok iyi bir ulusal kalkınma planı hazırladığını işaret ederek "Somali artık bu kırılganlıktan, iç savaştan kurtulacak. İç savaşı takip eden anarşi sona erecek. Somali artık aşırı uçları yenecek ve yönetilmeyen bir toprak olmaktan çıkacak" diye konuştu.

Haber Ara