Dolar

32,3241

Euro

34,8370

Altın

2.389,49

Bist

10.276,88

Soma'daki maden faciası davası

Soma'daki maden faciası davası

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-27 19:30:19

Soma'daki maden faciası davası
Soma'daki maden faciasına ilişkin 8'i tutuklu 46 sanığın yargılandığı davada, kazadan yaralı kurtulan mağdurların dinlenmesine devam ediliyor.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada dinlenen, kazadan yaralı kurtulan İbrahim Genç, 10 yıllık maden işçisi olduğunu, facianın meydana geldiği ocakta 2009'da çalışmaya başladığını anlattı.

Olayın yaşandığı 13 Mayıs 2014'de işini 14.30 gibi bitirdiğini, dışarıya çıkmak için hazırlanırken bulundukları bölgeye duman geldiğini ifade eden Genç, olayın tamamen geçici olduğunu düşündüklerini, maskeyi kullanmadığını ifade etti.

Kendisiyle aynı bölgedeki işçilerin hepsinin hayatını kaybettiğini, arkadaşlarının maskesinin bulunduğunu ancak burun aparatının çıkarılmış olduğunu dile getiren Genç, "Saat 16.30-17.00 gibi arkadaşlarımın hepsi yığılmıştı. 19.30'a kadar ölümü bekledik ama yaşadık, bayılmadan, kendimdeydim. Yaklaşık 150-200 kişiydik. Bir ben ayakta kalabildim. Bize doğru bilgi gelmiş olsaydı dumanın olmadığı yere geçerdik" diye konuştu.

-"Maskeme hiç bakım yapılmadı"

Ocakta 2009 yılında çalışmaya başladığını, bu tarihte verilen gaz maskesine hiç bakım yapılmadığını vurgulayan Genç, "Sıralı amirler bile maskeye güvenmediğini söyledi. Maskeyi kullanmadım. Kendi tecrübemle ayakta kaldım. İslim havasını buldum. Maskesini takan arkadaşlarım oldu takmayanlar oldu. Bunların çalışıp çalışmadığını bilmiyorum" dedi.

İş yerinde herhangi bir tatbikat yapılmadığını, bu tür bir olay karşısında ne yapmaları gerektiğinin öğretilmediğini kaydeden Genç, "Kendi tecrübemle ayakta kaldım. Acil eylem planıyla ilgili bilgim yok" ifadelerini kullandı.

-"Kömürde ısınma oluyordu"

Çalıştığı panoda oksijensizlik olduğunu o zaman da bölgenin boşaltıldığına işaret eden Genç, tarama yaparken kömürde ısınmanın olduğunu, bunu da üst amirlerine bildirdiğini söyledi.

Genç, iş güvenliği konusunda sıkıntı yaşadıklarını, daha fazla üretim içerisinde olduklarını belirtti.

Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, davanın 18'nci oturumunda ikinci kez ara verdi.

Haber Ara