Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Sokakta Ilk Adimlar Projesi

Sokakta Ilk Adimlar Projesi

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-19 16:22:51

Sokakta Ilk Adimlar Projesi
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ile Renault arasında imzalanan iş birliği anlaşmasıyla başlatılan Sokakta İlk Adımlar Projesi kapsamında Tekirdağ'da 20 bin öğrenci yol güvenliği eğitimi alacak.

Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu, kentteki bir otelde düzenlenen tanıtım toplantısında, müfettiş olduğu 25 yıl önce İstanbul'da kayıtlı 900 bin araç olduğunu söyledi.

İstanbul'da şu an 3 milyonun üzerinde aracın trafikte seyrettiğini, Türkiye'de ise bu sayının 20 milyon olduğunu aktaran Salihoğlu, şöyle konuştu:

"Araç kullanımı hızla artarken bunların doğurduğu sonuçlarda yoğun bir şekilde karşımıza çıkıyor. Bu tür güzel eğitim programlarının artık ön plana çıkması lazım. Çocuklarımıza küçük yaşta trafik kurallarını öğretmemiz lazım. Çocukların daha sonraki yaşlarda sokakta trafik yüzünden kavga eden adamlara dönüşmemesi için bunu yapmamız lazım."

Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar ise kendisine göre Türkiye'nin en önemli sosyo-ekonomik probleminin trafik güvenliği olduğunu, bu konuda Tekirdağ'da çok önemli bir projenin başlangıcını yaptıklarını ifade etti.

Projenin aslında 2002 yılında başladığını ve şu ana kadar 41 ilde uygulandığını, Tekirdağ'da ise projenin büyütülerek tüm kent merkezi ve ilçelerdeki okullara yayılacağını, 20 bin öğrenciye ulaşacaklarını aktaran Aybar, "Bahsettiğim konu trafik güvenliği, yol ve trafikteki güvenli sürüş konusu. Bu yönde oluşacak toplum bilincini destekleyecek, güçlendirecek önemli bir başlangıç yapıyoruz. Çünkü biz Türkiye'de gelişmişlik ölçüsü olarak kesinlikle halledilmesi gerektiğine inanıyoruz" şeklinde konuştu.

Türkiye'de trafik kazalarında yaşamını yitiren her yüz kişiden 26'sının çocuk olduğunu, gencecik insanların kazalara kurban edildiğini ifade eden Aybar, şunları kaydetti:

"Aynı zamanda gelişmiş ülkelerdeki ölçülere baktığınızda onlara göre maalesef bizim çocuklarımızın hayatlarını kaybetme oranı 3 ya da 4 katı yüksek. Türkiye'deki otomobil ve ya motorlu taşıt sahiplerinin oranı gelişmiş ülkelerin 4 katı düşük, ölüm oranı ise yüksek. Bizim anlamamız, halletmemiz gereken konu bu. Son 10 yıl içinde 0-14 yaş arasında 8 binden fazla çocuğumuzun hayatını kaybettiğini, 371 binin üzerinde çocuğumuzun ise yaralanıp sakatlandığını görüyoruz. Burada bir karar vermek lazım, her şeyi devletten beklememenin gereği yok, yeri de yok. Ne yapacağız? Bizler hem kurumlar, bireyler, kamu, özel sektörler olarak bu mücadelenin içinde olacağız. Biz dedik ki Türkiye'de yıllardır otomobil üretiyoruz, 1971'den beri fabrikamız faaliyette ama mesele sadece güvenli otomobil üretmekle bitmiyor. İstediğimiz kadar dünyanın en iyi seviyesinde otomobil üretin ama bunu neticede insan kullanıyor. İnsanın üzerinde duracağız."

Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Genel Başkan Yardımcısı Fahrettin Ecevit de anaokullarından üniversitelere kadar öğrencilerle bir araya geldiğini ve onlara trafik güvenliği konusunda bilgiler vermeye çalıştığını belirtti.

Türkiye'de son 5 yılda 1 milyon 200 bin trafik kazası yaşandığını, kazalarda binlerce insanın hayatını kaybettiğini ve yüz binlerce kişinin ise engelli olarak yaşamını sürdürmek zorunda kaldığını vurgulayan Ecevit, böyle projelerle genç kuşağın bugünkü ve gelecekteki yaşam şartlarına önceden hazırlanarak kazaların önüne geçilebileceğini sözlerine ekledi.

Haber Ara