Dolar

32,2966

Euro

34,7841

Altın

2.409,49

Bist

10.270,25

Siyasi partilerde bayramlaşma

Siyasi partilerde bayramlaşma

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-18 12:40:55

Siyasi partilerde bayramlaşma
HDP, DSP ve Vatan Partisi heyetleri, CHP'ye bayram ziyaretinde bulundu.

CHP ile bayramlaşmak için partiye gelen Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, Merkez Yüretme Kurulu (MYK) Üyesi Zeynep Karaman, Parti Meclisi üyesi Ahmet Karataş'tan oluşan HDP heyetini, Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik ile Parti Meclisi üyeleri Yaşar Seyman, Cemal Canpolat ve Elif Uzunşimşek karşıladı.

Bayramlaşmanın ardından konuşan Ayhan Bilgen, konuşmasına Bağdat'ta meydana gelen saldırı nedeniyle üzüntüsünü dile getirerek başladı.

Bayramın barış, huzur, güven getirmesi dileğinde bulunan Bilgen, koalisyon görüşmelerine ilişkin, "CHP'nin böyle hurafelere itibar etmeyeceğini biliyoruz ama 'iki bayram arasında nikah sözleşmesi olmaz' diyorlar. Tam tersine daha demokratik, özgür, eşit, birlikte barış içinde yaşanılacak bir Türkiye için bir koalisyon protokolüne ihtiyaç var. Bu konuda da size sabır, dayanıklılık diliyoruz. Ülkemizin çıkarına, lehine, halklarımızın birlikte yaşamasına katkı sunabilecek bir hükümet protokolüyle de bu iki bayram arasını iyi değerlendirmenizi diliyoruz" dedi.

Özçelik de iki bayram arasında olumlu şeylerin olması temennisinde bulunarak, CHP'nin mesajının tek olduğunu, Kürtlerle, eşit vatandaşlık ilkeleri çerçevesinde, Türkiye'de huzur içinde yaşamak istediklerini söyledi.

- "Görüşmeler yavaş gidiyor"

HDP'nin bu seçimlerden güzel bir başarıyla çıkarak, Meclis'e girmesinin mutluluk verici olduğunu belirten Özçelik, farklılıkları, beklentileri TBMM içinde tartışarak, sabırla ileriye götürmenin önemine işaret etti.

Bağdat'taki saldırıya ilişkin üzüntülerini ifade eden Özçelik, terörün her şekline karşı olduklarını dile getirdi.

Türkiye'nin geçici hükümetle daha fazla gitmeyip, halkın gösterdiği doğrultuda bir koalisyonu kurmasının herkesin arzusu olduğunu anlatan Özçelik, dış politikada çok büyük revizyona ihtiyaç olduğuna, Türkiye'de işleyebilir bir hükümet kurulmadığı takdirde, dış politika ve üretimde sorunlar yaşanacağına dikkati çekti.

Bayram sonrası görüşmelerin yapılmasını beklediklerini ifade eden Özçelik, görüşmelerin yavaş gittiğini kaydetti.

CHP'nin bir koalisyon içinde yer alması durumunda, sorunların çözümünde HDP ile görüşmeye kararlı olduklarını dile getiren Özçelik, Türkiye'yi kutuplaşmadan kurtararak, huzur içinde bir yola soktuklarında bunun yurt içinde ve dışında çok önemli sonuçlar doğuracağını aktardı.

- "Çözüm gelişmezse yeniden halkın iradesine başvurulabilir"

Tekrar söz alan Ayhan Bilgen, CHP'den önce AK Parti'ye ziyaret yaptıklarını belirterek, "Orada bir koalisyon göndermesi yaptık. Dedik ki, Hazreti Muhammed'in güzel bir sözü var; 'Hayırlı işlerinizde acele edin' diye. 45 günü falan doldurmaya kalkmayın, eğer iyi bir iş yaptığınızı düşünüyorsanız, Türkiye'nin buna ihtiyacı varsa hızlı davranın tavsiyemizi yaptık bayram ziyaretimizde" diye konuştu.

Bir çözüm gelişmezse yeniden halkın iradesine başvurulabileceğini dile getiren Bilgen, yapıcı, ülke çıkarlarını parti çıkarlarının üzerinde tutan bir yaklaşım sergilemekle, küçük hesaplardan medet ummak arasındaki farkı halkın takdir edeceğini kaydetti.

Önceliklerinin Türkiye'yi hükümetsiz bırakmamak olduğunu vurgulayan Özçelik, erken seçime de hazır olduklarını söyledi.

Bu arada Ayhan Bilgen'in, "CHP şeffaf bir parti, kameralar önünde çayımızı içeceğiz galiba" demesi, gülüşmelere neden oldu.

- DSP ile bayramlaşma

CHP Genel Merkezi'ne gelen DSP Genel Başkan Yardımcıları Necati Utkan ve Dilara Tambova ile Parti Meclisi üyesi Erdinç Özdil'i, CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik ve beraberindekiler karşıladı.

Bayramlaşmanın ardından konuşan Necati Utkan, yeni yasama döneminde, seçim barajıyla ilgili köklü değişiklikler yapılmasını istedi. Seçim ve Siyasi Partiler Kanununda yapılacak değişikliklerde, DSP'nin de görüşünün alınması temennisini ileten Utkan, bu konuda, ellerinden gelen katkıyı sunacaklarını ifade etti.

Dış politikada çok büyük hataların yapıldığını savunan Utkan, kurulacak yeni hükümetin, dış politikada önemli değişiklikler yapması gerektiğini kaydetti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik de DSP ile "aynı ailenin mensupları" olduklarını belirterek, bu talepleri memnuniyetle karşıladıklarını aktardı.

Türkiye'nin hükümetsiz kalmaması için ellerinden geleni yapacaklarını anlatan Özçelik, uzlaşı kültürünün önemine vurgu yaptı.

Devletin imkanlarını bir partinin kullanmamasının, cumhurbaşkanının anayasal sınırlar içinde kalması gerektiğinin altını çizen Özçelik, "Önümüzde bu memlekette insanların daha mutlu, özgür, refah içinde yaşamasını teminen ne yönde evrilecekse siyasi süreç, hepimizin olumlu bakması lazım. 7 Haziran'dan beri partiler arası ilişkiler de rahatladı, daha bir rahat konuşur, birbirimize bağırmaz olduk. Bu şeyi böyle götürürsek, Türkiye daha güler yüzlü, daha birbirini anlayan, kavgalara ihtiyaç olmadan bir şeyleri götürebileceğimiz bir memleket haline gelecek" dedi.

- Vatan Partisi ile bayramlaşma

Özçelik, partilerine gelen Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Utku Reyhan ve beraberindeki heyetle de bayramlaştı.

Bayramlaşmanın ardından, CHP'nin Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu bir parti olduğunu belirten Reyhan, eleştirileri olsa da CHP'de bulunmaktan mutlu olduklarını söyledi.

Suriye'nin kuzeyinde yaşanan olaylara değinen Reyhan, Türkiye'nin bölünmeyle karşı karşıya olduğunu ileri sürdü. HDP'nin PKK tarafından açıkça kurulan ve yönlendirilen bir parti olduğunu iddia eden Reyhan, gelinen noktada, Türkleri ve Kürleri ayrıştıracak bir planın uygulandığını savundu.

Özçelik de Türkiye'ye laikliği, demokrasiyi, eşitliği, hukukun üstünlüğünü getirmiş Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün partisinde görev almaktan duyduğu onuru dile getirdi.

Türkiye'nin bölünmesine sebep olacak bir gelişmeyi kabul etmelerinin mümkün olmadığını vurgulayan Özçelik, demokratik çözümler doğrultusunda, TBMM içinde sorunlara çözüm bulunacağına inandıklarını sözlerine ekledi.

Haber Ara