Dolar

32,2046

Euro

35,0306

Altın

2.529,01

Bist

10.711,80

'Siyasi istikrar reformlar için manevra alanını artırdı'

'Siyasi istikrar reformlar için manevra alanını artırdı'

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-04 12:15:09

'Siyasi istikrar reformlar için manevra alanını artırdı'
MURAT BİRİNCİ - Turkey Macro View (TMV) Consulting Kurucu Genel Müdürü Serkan Özcan, "Türkiye, kazandığı siyasi istikrarın katkısıyla ihtiyaç duyulan yapısal reformları hayata geçirmek için eşsiz bir manevra alanına sahip" dedi.

AA muhabirine, kurulacak hükümetin gelecek dönemde neler yapması gerektiğine yönelik değerlendirmede bulunan ekonomistler, tek başına iktidarın reformları hayata geçirmede güçlü bir irade ortaya koyacağını dile getiriyor.

Turkey Macro View Consulting Kurucu Genel Müdürü Serkan Özcan, Türkiye ekonomisinin küresel konjonktürün görece olumlu desteğini sürdürmesine rağmen, 2013'ün ortasından beri makroekonomik temellerin ima ettiği fiyatlamaların oldukça ötesinde haksız risk primlerine maruz kaldığını ifade etti.

Genel seçimlerin ardından siyasi istikrarın yeniden tesis edilmesiyle bu trendin tersine döneceğini vurgulayan Özcan, şunları kaydetti:

"Ana ticaret ortağı Avrupa ülkelerinde talep canlanırken, deflasyonist koşullar nedeniyle ilave genişlemeci adımların gelecek olması, Çin ve Japonya'da da yavaşlayan büyüme nedeniyle benzer para politikası tepkileri ve bu nedenle ABD'de parasal normalleşmenin geç ve sınırlı olacağı birlikte değerlendirildiğinde, Türkiye kazandığı siyasi istikrarın da katkısıyla ihtiyaç duyulan yapısal reformları hayata geçirmek için eşsiz bir manevra alanına sahip."

Özcan, 2014 sonunda açıklanan yapısal reform takvimleri kararlılıkla hayata geçirildiğinde, Türkiye'nin potansiyel büyümesini artırarak 2023 hedeflerine doğru ilerleyeceğinin altını çizdi.

Bu sayede kısa vadede siyasi istikrarın güç kazanmasıyla TL cinsi varlıklarda görülen belirgin pozitif tepkinin, uç negatif risklerin gündemden kalkması sayesinde, orta vadede de ılımlı bir şekilde devam edeceğini öngören Özcan, "Böylece düşük emtia fiyatları sayesinde cari açığı sürdürülebilir seviyeye doğru indireceğini öngördüğümüz Türkiye, siyasi istikrarın yeniden tesisiyle dengeli büyüme perspektifinde potansiyel büyümesini artırarak, rakip ülkelere karşı da olumlu ayrışma imkanına kavuştu" değerlendirmesini yaptı.

- "İstikrar TL varlıkları destekliyor"

Odeabank Ekonomik Araştırma ve Stratejik Planlama Direktörü Ali Kırali ise 1 Kasım seçiminden ortaya çıkan tablonun en piyasa dostu olarak görülebilecek sonuca işaret ettiğini belirtti.

Türkiye'de politik belirsizliklerin önemli ölçüde azaldığını aktaran Kırali, bunun da doğal olarak TL varlıklarda ciddi yükselişe yol açtığını hatırlattı.

Kırali, TL hızlı şekilde değerlenirken, tahvil ve borsada önemli kazançlar sağlandığını kaydederek, "Bu eğilimin bir süre daha devam etmesi beklenebilir. Sonrasında ise nasıl bir hükümetin kurulacağı önem kazanacaktır. Finansal piyasa aktörlerinin yakından tanıdığı ve onlara güven verebilecek isimlerin kabinede yer alması ile yurt içi finansal varlıklara yönelik pozitif algılama devam edebilir" dedi.

ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz artırımlarına yönelik belirsizliğin ise finansal piyasalar açısından bir diğer önemli faktör olduğunu anlatan Kırali, tek parti iktidarının her şeyden önce, gelecek günlerde yurt dışında yaşanabilecek bir dalgalanmada Türk finansal varlıkların kırılganlıklarını önemli ölçüde azaltabileceğini dile getirdi.

Kırali, "Bu belirsizliğin aralanması neredeyse bir yıldır küresel gelişmelere karşı aşırı duyarlı TL varlıkları destekleyebilir" diye konuştu.

- "Sivil anayasanın tamamlanması, yapısal reformların hayata geçirilmesini sağlayacaktır"

Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, son iki yılda dört seçim yaşayan Türkiye'nin en sonunda maratonu tamamladığını belirtti.

Uzun soluklu süreçte Türkiye'nin pek çok iç ve dış belirsizlikle karşılaştığını, konjonktürdeki zorlukların ülke risk priminde artışa yol açtığını ve TL varlıkların emsallerinden olumsuz ayrıştığını anımsatan Yılmaz, şimdi seçim sürecinin tamamlanıp istikrarın belirmesiyle TL varlıkların hızlıca kayıplarını telafi edeceğini vurguladı.

Yılmaz, Türkiye'nin uzun vadede varlık fiyatlarını arttırabilmek için yatırım yapılabilir seviyede kredi notunu koruyabilmesi gerektiğin dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Bunun için de kurumsallaşmada 2000'li yıllarda atılan adımların daha da pekiştirilmesi gerekiyor. Türkiye'nin zor kazandığı kurumsal kültüründen taviz vereceğini düşünmüyoruz. Kurumlarını güçlendiren Türkiye, sağlam kamu maliyesiyle kredi notunu daha da arttırmaya aday. Süreç dahilinde sivil anayasanın tamamlanması, ihtiyaç duyulan yapısal reformların da hayata geçirilmesini sağlayacaktır. Geçtiğimiz sene açıklanan stratejik eylem planındaki menzil uzatıcı elektrikli motor teknolojisi, sağlık turizmi, özel sektör â€" akademi işbirliği gibi yaklaşımların da ülke üretimindeki katma değeri arttırmasını sağlayabilir."

Yılmaz, sene sonu için yüzde 3,2'lik büyüme beklentilerinde risklerin yukarı yönlü olduğunu ve gelecek yıl içinse yüzde 4,5'luk beklentilerini koruduklarını da sözlerine ekledi.

Haber Ara