Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Sinirlioğlu-Cubeyr ortak basın toplantısı

Sinirlioğlu-Cubeyr ortak basın toplantısı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-15 17:41:24

Sinirlioğlu-Cubeyr ortak basın toplantısı
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, iki ülke ilişkilerinin güçlü olmasının diğer ülkelere de fayda sağlayacağını söyledi.

Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ile Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

İki ülke ilişkilerini tekrar ele aldıklarını belirten el-Cubeyr, şunları kaydetti:

"Özellikle siyasi, ekonomik, askeri, emniyet konularındaki ilişkilerimizi tekrar gözden geçirdik. Bu ilişkilerin daha da ivme kazanması için neler yapılabileceği konusunda da görüşmelerimiz oldu. Suriye konusu da görüşmelerin en başta gelen konularından biriydi. Suriye'nin tek çatı altında vatan birliğinin ve bütünlüğünün önemine vurguda bulunuldu. Suriye'ye dış güçlerin müdahale etmesi, Rusya'nın müdahalesi çok kritik bir konu olduğunu dile getirdik."

El-Cubeyr, görüşmede Filistin meselesi, Irak ve Yemen'de koalisyon ülkelerinin yapmış olduğu çalışmaların da ele alındığını kaydetti.

İki ülke arasındaki ilişkilerin daha da güçlendirilmesi büyük önem arz ettiğini vurgulayan Cubeyr, "İlişkilerin ivme kazanması için elimizden geleni yapmamız gerekiyor. Ekonomik yatırım alanlarında da ilişkilerin daha da güçlendirilmesi gerekiyor. Bölgemizde barışın sağlanması konusunda iki ülkenin rolü çok büyük. İki ülke ilişkilerinin güçlü olması diğer ülkelere de fayda sağlayacaktır" şeklinde konuştu.

- Esed konusunda mutabıkız

Cubeyr, Rusya'nın Suriye'ye müdahalesinin ardından, bundan sonra Suudi Arabistan ve Türkiye'nin atacağı adımlarının ne olacağı yönündeki bir soruyu, "Suudi Arabistan ve Türkiye özellikle Suriye muhalefetinin desteklenmesi konusunda mutabıktır" diye yanıtladı.

"Önemli olan siyasi alanda bir çözümün ortaya çıkması ve Cenevre'de alınan kararların uygulanması" diyen Cubeyr, şöyle devam etti:

"Kesinlikle Beşşar Esed'in Suriye'de rolü olmaması konusunda mutabıkız. Suriye'deki muhalefetin desteklenmesi bizim için çok önemli. Rusya tarafı ile yaptığımız görüşmelerde, Cenevre-1 kararlarına uyulması gerektiğiniz kendilerine ilettik. Bunun sonucunda da terörle mücadelemiz daha etkin olacaktır"

Haber Ara