Dolar

32,5215

Euro

34,8999

Altın

2.435,36

Bist

9.915,62

Sınavda başarısız olanlar asansör bakımı yapamayacak

Sınavda başarısız olanlar asansör bakımı yapamayacak

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-09 11:39:27

Sınavda başarısız olanlar asansör bakımı yapamayacak
ERDAL ÇELİKEL - Ankara Sanayi Odası (ASO) 2 ve 3. OSB'de, asansör bakım, onarım ve montaj işçilerine sınavla sertifika verilmesi amacıyla Mesleki Test ve Sertifikalandırma Merkezi (METES) açıldı.

AA muhabirinin OSB yetkililerinden aldığı bilgiye göre METES, Türkiye'de asansör bakım, onarım ve montajla ilgili mesleklerde yeterlilikleri uluslararası standartlar çerçevesinde test etmek ve belgelendirmek üzere Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite edilen ve Mesleki Yeterlilik Kurumunca (MYK) yetkilendirilen ilk ve tek belgelendirme kuruluşu unvanını kazandı.

Merkez, belgelendirme kapsamında bulunan her meslek için Türkiye'nin her yerinde sınav yapma yetkisine de kavuştu.

OSB yetkilileri, sınavların, test merkezindeki asansör bakım, onarım ve montajı ile ilgili 6 farklı istasyonda gerçekleştirildiğini belirterek, 2 güne yayılan sınavların toplam 16 saat sürdüğünü ifade etti. Yetkililer, sınavda bir asansör montaj işçisinde bulunması gereken bilgi ve becerilerinin tam olarak test edildiğini ve başarılı olanlara sertifika verildiğini kaydetti.

- Kritik hata yapan sınavdan geçemiyor

Bakım ve onarım konusunda çalışan her asansörün başında sınav yapılabildiğinin altını çizen OSB yetkilileri, sınavın tüm aşamalarının kayıt altına alındığını, 100 üzerinden 80 puan alanların başarılı sayılacağını belirtti.

Özellikle meslekle ilgili kritik sayılan konulara özel önem verdiklerini ifade eden yetkililer, "100 davranışın 99'undan başarılı olmuş ama bir kritik davranışı yapamadıysa kişi başarısız sayılıyor" dedi.

- Kazada sorumluluğu olanın sertifikası iptal edilebilecek

OSB yetkilileri, bu yıl sonuna kadar 850 kişiyi sınava tabi tutacaklarını bildirdi.

Sertifikayı alanların, kendi hatalarından kaynaklanan olası zararlar için öncelikle mesleki sorumluluk sigortası yaptıracaklarını dile getiren yetkililer, şunları söyledi:

"Kişi aldığı belgenin hakkını vermediyse belgesi iptal edilecek. Bunun için illa kaza olması gerekmeyecek. Asansörün kontrolü sırasında tespit edilen bir eksiklik de yeterli olacak. Oluşturulacak komite böyle bir durumla karşılaşıldığında konuyu değerlendirip kişiyi yeniden eğitime yönlendirmekten meslekten men etmeye kadar varan cezalar verebilecek."

- Mesleğin standartlarını sektör temsilcileri belirledi

Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan ASO Başkanı Nurettin Özdebir, sertifikalandırmanın, ilgili kişinin mesleği ne kadar bildiğinin belgelendirilmesi esasına dayandığını, özellikle iş sağlığı ve güvenliği konusunda yeterli bilgiye sahip olmayanların sınavlardan geçmelerinin mümkün olmadığını bildirdi.

Asansör bakım, onarım ve montaj mesleğine ilişkin standartların bizzat sektör temsilcileri tarafından belirlendiğinin altını çizen Özdebir, "Bir asansör montajcısının neleri bilmesi lazım, el becerileri olarak neleri yapabilmeleri lazım? Bu, sektör tarafından tespit edildi" diye konuştu.

Özdebir, sertifikanın, kişinin asansör bakım ve onarımını yapıp yapamayacağı konusunda delil niteliği taşıyacağını kaydetti.

Sertifikanın yurt dışında da geçerliliği bulunduğunu anlatan Özdebir, sertifika alan kişilerin AB ülkelerinde de asansör bakım, onarım ve montajı konusunda çalışabileceklerini söyledi.

Haber Ara