Dolar

32,2077

Euro

35,0573

Altın

2.503,08

Bist

10.643,58

Silopi'de hayat hizla normale donuyor

Silopi'de hayat hizla normale donuyor

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-27 16:51:29

Silopi'de hayat hizla normale donuyor
Kırsaldaki saldırılarını şehirlere taşıyan terör örgütü PKK mensuplarına yönelik operasyonlarla teröristlerden arındırılan Şırnak'ın Silopi ilçesinde, vatandaşlar yaşamın normale dönmesinin mutluluğunu yaşıyor.

Çözüm Sürecinde silah bırakma sorumluluğunu yerine getirmesi beklenirken şehirlerde kurdukları barikat, kazdıkları hendek ve tuzakladıkları patlayıcılarla yaşamı hiçe sayan teröristlere yönelik 14 Aralık'ta uygulanan sokağa çıkma yasağı kapsamında asker ve emniyet unsurlarınca başlatılan, "Şehit Polis Muhammet Onur Operasyonu" başarıyla tamamlandı.

145 teröristin etkisiz hale getirildiği, 109 teröristin sağ ele geçirildiği, 518 barikatın kaldırıldığı, 270 hendeğin kapatıldığı, tuzaklanan 838 el yapımı patlayıcının imha edildiği ilçenin teröristlerden temizlenmesiyle 19 Ocak'tan itibaren 05.00-18.00 saatlerinde sokağa çıkma yasağı kaldırıldı.

Vatandaşların günlük yaşamlarında normalleşmenin sağlandığı ilçede, terör saldırılarının izleri bir bir temizleniyor.

- Vatandaşlar evlerine dönmeyi sürdürüyor

Sağlanan huzur ve güven ortamında ilçeden ayrılan vatandaşlar evlerine dönmeyi sürdürüyor.

Teröristlerin baskısı ve tehdidi nedeniyle soğuk havaya rağmen evlerini terk etmek zorunda kalarak farklı il ve ilçelerde ev kiralayan ya da yakınlarının yanına yerleşen vatandaşlar, huzur ve güven ortamının tesis edilmesiyle ilçedeki evlerine dönüyor.

Vatandaşlar, terör saldırıları nedeniyle evlerinde oluşan hasarı onarırken esnaf da temizlediği iş yerlerinde satış yapmaya başladı.

- Ticari yaşam canlanmaya başladı

İlçeden ayrılan vatandaşların evlerine dönmesi, esnafın da iş yerlerini açması ile Silopi'de ticari yaşam da canlanmaya başladı.

Banka şubeleri önünde uzun kuyruklar oluşurken vatandaşlar ilçedeki Sanat Sokağında yeniden özgürce çay içip, sohbet etmenin tadını çıkarıyor.

Tuzaklanan patlayıcılardan arındırılan sokaklarda çocuklar oyun oynuyor.

Terör saldırıları nedeniyle güvenlik gerekçesiyle ilçe merkezinden geçişlerine izin verilmeyen uluslararası ipekyolunu kullanan tırlar da ilçeye giriş yapıyor.

Tırların geçişi ile İpekyolu Caddesi'ndeki iş yerlerinde de canlanma yaşandığı görüldü.

- Zorla hendek nöbeti

Teröristlerin tehdidine maruz kalan vatandaşlar ancak belirli cadde ve sokakları kullanabildiklerini, operasyonların ardından ise özgürce ilçedeki tüm cadde ve sokaklarda gezebildiklerini belirtiyor.

Vatandaşlar, örgüt üyelerinin 12-13 yaşındaki çocukların eline silah verdiğini, sivillere silah zoruyla hendek kazdırdığını, barikat için toprakla doldurdukları çuvalları sivillere taşıttığını dile getirerek, "Teröristler vatandaşı hendek başında nöbet tutmaya zorluyordu. Özellikle kadınlarla yaşlıları hendeklerde çalıştırıp, bunu fotoğraflayarak sosyal medyada 'vatandaş örgüte destek veriyor' algısı oluşturmaya çalışıyorlardı" ifadelerini kullandı.

- Halk örgüte destek vermedi

Teröristlerin evlerinin önüne bomba tuzakladığını, hendek kazıp, barikatlar oluşturduğunu anlatan vatandaşlar, itirazda bulunanların ölümle tehdit edildiğini belirtti.

Evlerinden çıkmamaları yönünde tehdit edilmelerine ve baskılara rağmen örgüte destek vermediklerini aktaran vatandaşlar, çağrılara rağmen kitlesel hiçbir eylemin gerçekleşmediğini kaydetti.

- "Operasyondan sonra hayat normale döndü"

Esnaf Yusuf Ekten, AA muhabirine yaptığı açıklamada, operasyondan önce ilçede hayatın neredeyse durma noktasına geldiğini belirterek, ilçedeki birçok esnafın iflasın eşiğine geldiğini, bazı esnafın iflas ettiğini söyledi.

Hendeklerden dolayı araçlarla evlerinden iş yerlerine, iş yerlerinden de evlerine gidemediklerine işaret eden Ekten, "Kilometrelerce yürüyerek evimize ulaşabiliyorduk. Operasyondan sonra hayat normale döndü. Şu anda ferahlık, sanki bayram havası var" dedi.

Esnaf Tevfik Tatar, iş yerlerini açabilmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getirerek, insanların alışveriş yaptığını, ticaretin yavaş yavaş canlandığını belirtti.

"Allah bir daha memleketimizin başına böyle olumsuzluklar getirmesin" diyen Tatar, yaşanan olayların son bulmasını istedi.

Kuyumcu Şerif Olcar, ilçenin huzura kavuştuğunu anlatarak, "Köylerden gelen insanlar var. Hayat normal akışında devam ediyor" diye konuştu.

Naci Bilen, günlük yaşamın normal akışında devam ettiğini belirterek, "Vatandaşlar alışverişlerini yapıyorlar. Herhangi bir sıkıntımız yok artık rahatız. Şu anda huzurlu bir ortam var ve inşallah böyle devam eder" ifadelerini kullandı.


Haber Ara