Dolar

32,8529

Euro

35,2061

Altın

2.451,19

Bist

10.471,32

'Sığınmacılarla ilgili adımın, politik anlamda da örnek oluşturmas

'Sığınmacılarla ilgili adımın, politik anlamda da örnek oluşturmasını bekliyoruz'

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-30 12:06:59

'Sığınmacılarla ilgili adımın, politik anlamda da örnek oluşturmas
ERKAN AVCI - Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda sığınmacıların olimpiyatlarda yarışabilmesine olanak sağlayan tasarının kabul edilmesinin, politik anlamda da bazılarına yol göstermesi ve örnek oluşturmasını umduklarını söyledi.

Milli Olimpiyat Komiteleri Birliği'nin (ANOC) 20. yıllık genel kurulu toplantısı için ABD'nin başkenti Washington'da bulunan TMOK Başkanı Erdener, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) sığınmacıların da olimpiyatlarda yarışabilmesine olanak sağlayan tasarının, BM Genel Kurulu'nda geçtiğimiz günlerde kabul edilmesini "pozitif adım" olarak değerlendirdi.

Sığınmacıların olimpiyat oyunlarına IOC bayrağı altında katılacağını vurgulayan Erdener, şunları kaydetti:

"Bu, atılan pozitif bir adım. IOC Başkanı Thomas Bach cesur adımları atmasıyla tanınan bir insan. Bu adımın politik anlamda da bazılarına yol göstermesini veya örnek oluşturmasını bekliyoruz. IOC, BM'nin almakta geciktiği kararları alma yönünde de güçlü adımlar atan organizasyon. Sığınmacılar değişik ülkelerden bulundukları ülkelere göç etmiş insanlar. Olimpiyat oyunlarına IOC bayrağı altında katılacaklar ve o grubun içinden derece alma durumunda olanlar kürsüye çıkacak. Kürsüye çıkacak başarı gösterdiklerinde IOC'nin bayrağı çekilecek ve marşı okunacak. Bu da tüm bu düzenlemeleri yapan IOC açısından bir nevi haktır. Kişi ülkesini terk etmiş zaten, 'ben bu ülkeye ait değilim' diyor ve bu kişiye müsabakalarda yarışma hak tanınıyor, bu ayrıntıyı kaçırmamak gerekiyor."

-"Olimpiyata katılmak için belli dereceleri yapmış olmak lazım"

IOC'nin sığınmacılara yönelik kararının komitenin gelen politikası olduğunu kaydeden Erdener, komitenin sığınmacıların sportif aktivitelerde desteklenmesine yönelik ayırdığı bir fonun da bulunduğunu dile getirdi. Erdener, "Bununla ilgili ülkemizde de planladığımız bir faaliyet var. Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı'yla (AFAD) bunun koordinasyonu gerekiyor. O safhadayız şu anda, yazışmaları tamamladık. İlerleyen günlerde de bunun hayata geçirilmesiyle ilgili gerekenler yapılacak" dedi.

Türkiye'deki sayıları 2 milyonu aşan sığınmacılar içerisinden olimpiyatlara katılacak düzeyde atletlerin bulunduğunu sanmadığını aktaran Erdener, "Teorik olarak mümkün ama çok zor. Olimpiyata katılmak için belli dereceleri yapmış olmak lazım. Çünkü olimpiyat oyunlarına katılmanın şartı oldukça ağır, yüksek bir performans gerekiyor. En azından benim bildiğim o performansa sahip sığınmacı yok. Ancak yakın zamanda bakanlığımız ve AFAD'la bu faaliyetleri başlatınca belki o düzeyde sporcuların bulunduğu ortaya çıkabilir" ifadesini kullandı.

Erdener, Türkiye'de sığınmacıların ağırlandığı kamplarda kişilerin temel bazda yapılabileceği bazı sporların bulunduğu ve bu sporların yerel yönetimlerce organize edildiğini kaydetti. Ancak kamplarda performans sporuna yönelik atılmış ciddi adımların bulunmadığına dikkati çeken Erdener, "IOC'nin de desteğiyle Gençlik ve Spor Bakanlığı ve AFAD'ın faaliyetiyle bir anlamda bunu yeni başlatıyoruz" diye konuştu.

- ANOC genel kurul toplantısı

Uğur Erdener, Milli Olimpiyat Komiteleri Birliği'nin (ANOC) 20. yıllık genel kurulunda, Türkiye'yi temsil etmelerinin yanında IOC Yönetim Kurulu Üyesi olarak da toplantılara katıldıklarını ifade etti.

Erdener, iki günlük genel kurul toplantısının yoğun geçtiğini belirterek, toplantılara yaklaşık 206 ülkenin milli olimpiyat komitelerinin başkanları, genel sekreterleri, uluslararası federasyonların ve olimpiyat oyunlarının gelecekteki organizasyon komitelerinin temsilcileri dahil olmak üzere bin 200'ün üzerinde olimpik liderin katıldığı bilgisini verdi.

Genel kurul toplantılarının yanı sıra ikili toplantılar da yaptıklarını vurgulayan Erdener, bu noktada Rusya Olimpiyat Komitesi'yle iş birliği protokolü imzaladıklarını, Katar Olimpiyat Komitesi'yle de iş birliği protokolünün koşullarını görüştüklerini anlattı.

Haber Ara