Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Selimiye Kışlası'ndaki faaliyetler ve Üsküdar Çevik Kuvvet'in işgal girişimi davası

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Selimiye'de bulunan 1. Ordu Komutanlığı'nda yaşananlar ve Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nün Üsküdar yerleşkesinin ele geçirilmeye çalışılmasına ilişkin 54'ü tutuklu 128 sanığın yargılandığı dava, sanık savunmalarıyla devam ediyor - Tutuklu sanık eski uzman çavuş Kızıltaş: - 'E-5'ten zırhlı araçlarla gidiyorduk. Bir süre sonra vatandaşın aracına ateş

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-02 18:03:48

Selimiye Kışlası'ndaki faaliyetler ve Üsküdar Çevik Kuvvet'in işgal girişimi davası
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Selimiye'de bulunan 1. Ordu Komutanlığı'nda yaşananlar ve Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nün Üsküdar yerleşkesinin ele geçirilmeye çalışılmasına ilişkin 54'ü tutuklu 128 sanığın yargılandığı davada sanık savunmaları alınıyor.

İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları karşısındaki binada yer alan salonda yapılan duruşmada savunma yapan tutuklu sanık eski üsteğmen Sinan Atmaca, kendisinin Maltepe 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı'nda tanksavar silahlarından sorumlu komutan olduğunu söyledi.

Darbe girişimi günü terör faaliyetlerini önleme sebebiyle eski Kurmay Başkanı Yarbay Fatih Karakaya tarafından görevlendirildiğini belirten Atmaca, şöyle devam etti:

"Fatih Yarbay, bizim 1. Ordu Komutanlığı'na gitmemizi istedi. Harem nizamiyesinin güvenliğinden sorumlu olacağımızı ve Eyyüp Gürler paşadan emir alacağımızı belirtti. Kışlamızdan 22.45 sıralarında 1. Ordu Komutanlığı'na doğru hareket ettik. Yolda zırhlı araçlarla emniyet şeridinden ilerleyerek, 1. Ordu Komutanlığı'na ulaşıp kışlanın 1 nolu kapısında konuşlandık. Telefon görüşmeleri yaptım. Dönemin 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar telefon görüşmelerini öğrenmiş. 1. Ordu Komutanlığı'nda görev yapan devremi aradım. Bana 'Zırhlı araçlarla çıkarsanız sizi darbeci zannederler. Ulaştırmaya git, araçları oraya çek, askerleri de koğuşlara yatır, sabah polislere teslim olursunuz' dedi. Mantıklı geldi ve araçları çektik, mühimmatları kilitledik."

- "Çıkmazsanız hepinizi vururum"

Mühimmatları güvene aldıktan sonra askerleri ışıkları yanmayan bir gazinoya soktuğunu anlatan Atmaca, "Orada sessiz bir şekilde bekliyorduk. Sonradan binbaşı Nurullah Kalebaşı gazinonun yanına geldi, ben dışarı çıktım. Elindeki kalaşnikofu bana dayadı. 'Siz niye emniyeti bırakıyorsunuz. Darbeciler burayı ele mi geçirsin? Çıkmazsanız hepinizi vururum' dedi. O an için darbeci olmadığına ikna oldum." ifadelerini kullandı.

Atmaca, hiçbir şekilde darbe girişimiyle ilgisinin bulunmadığını iddia ederek, sabah saatlerinde polise teslim olduğunu dile getirdi.

Duruşmada savunma yapan tutuklu sanık eski uzman çavuş Kenan Kızıltaş da darbe girişimi gecesi eski üsteğmen Sinan Atmaca'nın birliğinde olduğunu ifade etti.

Araçlarla Maltepe 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı'ndan 1. Ordu Komutanlığı'na hareket ettiklerini belirten Kızıltaş, "E-5'ten zırhlı araçlarla gidiyorduk. Bir süre sonra vatandaşın aracına ateş edildiğini ve aracın camının indiğini gördüm. Ateş, Fatih Karakaya yarbayın aracından açılmıştı. Ancak araçta o değil, başka bir yüzbaşı varmış. Ben ateş seslerini duyunca kapaklandım. Niye ateş edildiğini bilmiyorum. Ölü ve yaralı görmedim." iddialarında bulundu.

Tek suçunun emirlere uymak olduğunu ve darbe girişimine iştirak etmediğini öne süren Kızıltaş, beraatini istedi.

Duruşma, sanık savunmalarıyla devam ediyor.​

Haber Ara