Dolar

32,2971

Euro

34,7863

Altın

2.406,41

Bist

10.248,21

Şampiyonlardan 'kondisyon' uyarısı

Şampiyonlardan 'kondisyon' uyarısı

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-19 11:32:04

Şampiyonlardan 'kondisyon' uyarısı
Hüseyin DOĞRU - Türkiye Güreş Federasyonunun davetlisi olarak 1. Avrupa Oyunları'nda (Bakü 2015) milli takım sporcularının maçlarını izleyen eski şampiyonlar Tevfik Kış, Mustafa Dağıstanlı, Bayram Şit ve Yaşar Yılmaz, genç güreşçilere daha dayanaklı olmaları tavsiyesinde bulundu.

Güreş müsabakalarının yapıldığı Haydar Aliyev Arena'da 6 gün milli takım sporcularının maçlarını takip eden Kış, Dağıştanlı, Şit ve Yılmaz, gözlemlerini AA muhabirine değerlendirdi.

Avrupa, dünya ve olimpiyat şampiyonu Tevfik Kış, Türk güreşçilerin "iyi yolda" ilerlediklerini söyledi. Sporcuların tekniklerini beğendiğini anlatan Kış, "Taktiksel hatalar yapıyorlar" dedi.

Kış, millilerde öz güven eksikliği bulunduğunu belirterek, "Taktik hatası yapmaz ve kendilerine güvenleri artarsa hepsi şampiyon olur. Maçı yüzde 100 kazanacağız diye mindere çıkmıyorlar. Genç sporcular her yönüyle güçlenmeliler" diye konuştu.

Sporcuları izlerken heyecanlandığını dile getiren Kış, "Tribünde olsam da sanki kendim güreşiyor gibi hissediyorum. Kazandıklarında seviniyor, yenildiklerinde de ben kaybetmiş gibi üzülüyorum" ifadelerini kullandı.

-"Maçları 15 dakika yapardık"

Olimpiyat ve dünya şampiyonu Mustafa Dağıstanlı ise sporcuların sadece kamplarla yetinmemeleri ve çok çalışmaları gerektiğini anlattı.

Eskiden lig sistemiyle sürekli maç yaptıklarını dile getiren Dağıstanlı, "Bizim zamanımızda 15 dakika maç yapardık. Şimdi güreşçiler 6 dakikayı çıkarmakta zorlanıyorlar. Biz başladığımız performansla maçları bitirdik. Bir düşüş yaşamazdık" diye konuştu.

Dağıstanlı, güreşin zor bir spor dalı oluğunu belirterek, "Çocukların daha iyi olabilmeleri için bizden yararlanabilirler. Elimizden geleni yaparız ve tecrübelerimizi aktarırız. Fikirlerimizi paylaşabiliriz" ifadelerini kullandı.

Olimpiyat şampiyonu Bayram Şit de sporcuların, kondisyonlarını artırmaları için koşu yaparak, cimnastik ve ağırlık çalışmaları gerektiğini ifade etti.

Eskiden güreşçilerin daha çok çalıştığını anlatan Şit, şunları söyledi:

"Biz 15 dakika güreşir, odaya varmadan ikinci güreş için tekrar çağırırlardı. Sporcularımız canlı ve hareketli güreşiyorlar ancak devamı gelmiyor. Daha çok çalışmalılar. Performansı yükseltmek lazım. Bunda yemek ve uyku düzeni de etkilidir. Kondisyon, teknik ve taktik eksikliği mevcut. Puanı ilerideyken, harekete geçiyor, yoruluyor ve rakibe puan veriyor. Taktik hatası yüzünden kazanabileceğimiz güreşleri kaybettik. Bu da bizi üzdü."

Dünya ikincisi Yaşar Yılmaz ise Serbest Güreş Milli Takımı'nın maçlarını daha çok beğendiğini belirterek, "Tecrübeleri eksik, çalışarak daha iyi olabilirler. Kürsünün alt basamağında olanlar üste çıkabilir" ifadelerini kullandı.

Haber Ara