Dolar

32,2049

Euro

35,0788

Altın

2.468,39

Bist

10.158,63

'Şam mutfağı' sığınmacıların geçim kaynağı olacak

'Şam mutfağı' sığınmacıların geçim kaynağı olacak

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-30 12:20:15

'Şam mutfağı' sığınmacıların geçim kaynağı olacak
METİN GİRGİN - İzmit Belediyesince hayata geçirilen "Şam Mutfağı Projesi" kapsamında Orta Doğu'ya özgü yemekler konusunda eğitim verilecek Suriyeli kadınların, aile ekonomilerine katkı sağlaması hedefleniyor.

Kentte, Suriyeli sığınmacı kadınların ekonomik açıdan kalkınması ve sosyal entegrasyon süreçlerinin güçlenmesi amacıyla projeler yürütülüyor.

Bu kapsamda Suriyeli kadınlara, katıldıkları Türkçe okuma yazma kursunun ardından İzmit Belediyesi Kadın Sosyal Yaşam Merkezi'nde Orta Doğu mutfağına yönelik eğitim verilecek.

Kadınların hazırlayacağı yemeklerin, Kocaeli ve çevresindeki fabrika, işletme ve restoranlara düzenli gönderilmesinin yanı sıra fuar, alışveriş merkezi gibi yerlerde kurulacak stantlarda satılmasına imkan tanınması planlanıyor.

Belediye Başkanı Nevzat Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkelerindeki iç savaş nedeniyle evini, toprağını bırakıp İzmit'e gelen Suriyeli sığınmacılara kucak açtıklarını, ellerinden gelen desteği verdiklerini söyledi.

Kentte yaklaşık 2 bin sığınmacı bulunduğunu vurgulayan Doğan, özellikle Suriyeli kadınların hem sosyal hayat ve şehre adaptasyonu hem de yaşamlarını sağlayacak geliri elde edebilmesinin yolunu açmak için projeler ürettiklerini dile getirdi.

Meslek edindirme kurslarından Suriyelilerin de yararlandığına işaret eden Doğan, şunları kaydetti:

"Suriyeli kadınlara yönelik Türkçe okuma yazma eğitimimiz sürüyor. Ardından aşçılık kursumuz başlayacak. Eğitim sonunda Suriyeli kadınların iş yeri kurmalarına, yemekleri satma ve pazarlamalarına yardım edeceğiz. Satış ve pazarlama imkanları oluşturmalarına yardım edeceğiz. Bu konuda firmalarla bağlantılar da kurduracağız. KOSGEB projemize destek verecek."

Bir aylık okuma yazma kursunun tamamlanmasının ardından aşçılık eğitiminin başlayacağını anlatan Doğan, "Onların sosyalleşmelerini istiyoruz. Bölgeye has yöresel yemekler yapacaklar. Çok farklı lezzetleri tadacağız. Onlar da daha mutlu ve huzurlu olacak" dedi.

- Suriyeli kadınlar gelecekten umutlu

Kursiyerlerden 38 yaşındaki Necla Halfa, 2 yıl önce Şam'dan geldiğini, annesi ile kardeşlerinin Suriye'de kaldığını ve çok zor şartlar altında yaşadıklarını dile getirdi.

Türkçe konuşabildiğini ancak okuma yazma bilmediğini ifade eden Halfa, "Eğitimimiz çok güzel geçiyor. Okuma yazma öğreniyorum. Türk komşularımla anlaşabiliyorum. Ardından Suriye'nin yöresel yemeklerini yapmak için eğitimler başlayacak. Aşçılık eğitimi aldıktan sonra ürettiğim yemekleri satıp, aileme ekonomik katkı sağlamak istiyorum" diye konuştu.

Evli ve 2 çocuk annesi 23 yaşındaki Merah Alcareh, çok iyi yemek pişirdiğini belirterek, "Okuma yazmayı öğrendikten sonra inşallah yemek kursuna da katılıp daha iyi yemekler yapacağım. Bize bu desteği veren Belediye Başkanı Doğan'a teşekkür ediyorum" dedi.

Haber Ara