Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Rusya'nın Suriye'deki hava operasyonu

Rusya'nın Suriye'deki hava operasyonu

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-01 16:30:26

Rusya'nın Suriye'deki hava operasyonu
ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal, Rusya'nın Suriye'ye düzenlediği hava saldırılarında ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) tarafından desteklenen isyancıların elinde olan bölgenin vurulduğunu öne sürdü.

Wall Street Journal, Amerikalı yetkililerin açıklamalarına dayandırdığı haberinde, Rusya'nın Suriye'de DAEŞ yerine Esed'in muhaliflerini vurduğunu öne sürdü.

Haberde, Rus uçaklarının, CIA tarafından desteklenen isyancıların elinde olan bölgeyi vurduğu, bu durumun da Suriye krizini yeni bir tehlike ve belirsizlik ortamına taşıdığı yazıldı.

ABD ve müttefiklerinin, Rusya'ya bir çok konuda "kızgın" olduğu ifade edilen haberde, kızgınlık nedenleri olarak; Rusya'nın Esed rejimini destekliyor olması, ABD'nin liderliğindeki mevcut koalisyonla işbirliği yapmaması, Rusya'nın operasyonları düzenlemeden sadece bir saat önce bildirmesi, ABD koalisyonunun Suriye hava sahasından uzak durmasını istemesi ve DAEŞ yerine Esed karşıtı isyancıları hedef alması gösterildi.

Haberde, Rusya'nın koordinasyonsuz bir şekilde Suriye'ye girmesinin Suriye semalarındaki çatışma riskini artıracağı belirtildi.

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Pentagon'da düzenlediği basın toplantısında, Rusya'nın Suriye'de muhtemelen DAEŞ güçlerinin bulunmadığı alanlara hava saldırısı yapmış göründüğünü söylemişti.

Rusya'nın bir taraftan DAEŞ'e karşı savaşma diğer taraftan da Esed rejimini destekleme niyeti ortaya koyduğunu belirten Carter, "DAEŞ'e karşı savaşırken diğer yandan da buna paralel olarak siyasi değişim için gayret göstermemek, sadece Suriye'de iç savaşı daha da tırmandırma riskini doğurur ve beraberinde de Moskova'nın kaygı duyduğunu iddia ettiği aşırıcılığı ve istikrarsızlığı getirir. Dolayısıyla bu yaklaşım, daha önce söylediğim gibi, ateşin üzerine benzin dökmekle eşdeğerdir" demişti.

Haber Ara