Dolar

32,3299

Euro

34,8292

Altın

2.391,21

Bist

10.276,88

Rus yolcu uçağının düşmesi

Rus yolcu uçağının düşmesi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-03 12:45:36

Rus yolcu uçağının düşmesi
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Rus havayolu şirketi Kogalımvia'ya ait Airbus-320 tipi yolcu uçağının Mısır'da terör örgütü DAEŞ bağlantılı militanlar tarafından düşürüldüğü iddialarını "propaganda" olarak nitelendirerek bunun, "Mısır'ın imajına, güvenlik ve istikrarına zarar vermek isteyenlerin kullandığı yollardan biri" olduğunu söyledi.

Sisi, bu hafta yapacağı İngiltere ziyareti öncesinde İngiliz yayın kurumu BBC'ye açıklamalarda bulundu.

Rus uçağının düşmesine neyin sebep olduğunu söylemek için henüz erken olduğunu belirten Sisi, "Böyle kazaların nedenini açıklığa kavuşturmak zaman alıyor. Sizin de Avrupa'da düşen Pam Am Havayolları'na ait uçak var. O uçağın neden düştüğüne dair gerçek sonuçlara ulaşmanız yıllar sürdü" dedi.

Soruşturmanın işbirliği içerisinde yürütüldüğünü, dahil olmak isteyen yetkililerin kendilerine katılabileceğini belirten Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, "Uçağın DAEŞ yüzünden düştüğü propagandası, Mısır'ın imajına, güvenlik ve istikrarına zarar vermek isteyenlerin kullandığı yollardan biri. Uçak 35 bin fit yükseklikteydi. İnanın bana, Sina'daki durum, özellikle bu kısıtlı alan tam kontrolümüz altında" diye konuştu.

Rusya Havacılık Ajansı, Şarm Eş Şeyh'ten kalkan Rus havayolu şirketi Kogalımvia'ya ait Airbus-320 tipi yolcu uçağıyla irtibatın, Mısır'ın Sina Yarımadası üzerinde kesildiğini açıklamıştı. Rus yetkililer, içindeki 224 kişinin hayatını kaybettiği uçağın havada parçalandığını açıklamıştı.

Mısır'da terör örgütü DAEŞ'e biat ettiğini duyuran, ismini Sina Vilayeti olarak değiştiren "Ensar Beyt el-Makdis", uçağı düşürdüğünü iddia etmişti.

Uçağın düşmesine ilişkin yürütülen soruşturmada, Mısır ve Rusya'nın yanı sıra uçağı üreten Airbus şirketinden Fransız ve Alman uzmanlar görev alıyor.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin bu hafta İngiltere'yi ziyaret etmesi bekleniyor. İngiltere'deki insan hakları ve demokrasi destekçileri, İngiliz hükümeti tarafından ülkeye davet edilen Sisi'nin ziyaretinin iptal edilmesini istiyor. Sisi'nin ziyareti sırasında İngiltere Başbakanlığı önünde geniş katılımlı protesto gösterisi düzenlenmesi bekleniyor.

Haber Ara