Dolar

32,2247

Euro

34,9384

Altın

2.418,85

Bist

10.676,65

Paris'te Tel Aviv tartışması büyüyor

Paris'te Tel Aviv tartışması büyüyor

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-11 17:21:20

Paris'te Tel Aviv tartışması büyüyor
Fransa'da, Paris Belediyesi'nin her yaz düzenlediği "geleneksel Paris plaj etkinliği" kapsamında bu sene tema şehir olarak Tel Aviv'i seçmesinin ardından başlayan tartışmalar büyüyor.

Yahudi karşıtlığıyla bilinen ve zaman zaman antisemitizmle suçlanan aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) Partisi uygulamayı savundu. Partinin yürütme kurulundan Wallerand de Saint Just, tepkileri anlamsız bulduklarını İsrail'in de herhangi bir ülkeden farkı olmadığını söyledi. Just, etkinliğe karşı çıkan aşırı solu sorumsuzlukla suçlarken, geçtiğimiz yıl Filistin'e destek gösterilerinde yaşanan olayları hatırlatarak etkinliğin olduğu bölgede geniş güvenlik önlemleri alınmasını istedi.

Etkinliğe izin vermemesi için Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo'ya bir mektup yazan Fransa-Filistin Dayanışma Derneği (AFPS) üyeleri ise yarın Paris Belediyesi'ne bir heyet yollayarak konu hakkında Hidalgo ile yüzyüze görüşme talebinde bulunacaklarını açıkladı.

Sosyal paylaşım sitesi Twitter'da yeni başlatılan ApartehidSurSeine (Seine'de Apartheid) isimli etikette ise kullanıcılar etkinliğe neden karşı çıktıklarını anlatıyor. Etikette özellikle İsrail'in geçen yıl Gazze'ye düzenlediği saldırılar sırasında ortaya çıkan fotoğraf ve görüntüler paylaşılıyor.

Tel Aviv etkinliğinin iptali için bugüne kadar 19 bin elektronik imza toplanırken, Fransız haber kanalı BFMTV'nin internet sitesinde yaptığı ankete göre, katılımcıların yüzde 65'i Tel Aviv etkinliğini istemiyor.

Eleştiriler karşısında sessizliğini bozan Paris Belediye Başkanı Hidalgo ise Tel Aviv'in iyi bir tercih olduğunu belirterek alınan kararı savundu. Fransız Le Monde gazetesinde bir makale kaleme alan Hidalgo, bu yılki Paris Plaj'da onur şehrinin Tel Aviv olmasına mayıs ayında İsrail'e yaptığı gezide karar verdiklerini dile getirerek, Paris ile Tel Aviv'in birçok noktada fikir alışverişi yaptığını bu nedenle bu yıl böyle bir karar alındığını belirtti.

İsrail-Filistin arasında yaşananlar noktasında da Tel Aviv'in farklı bir noktada durduğunu savunan Hidalgo, şehrin Netanyahu hükümetinin aksine bölgedeki tüm azınlıklara ayırım yapmaksızın kapılarını açtığını ifade etti. Hidalgo, bir şehri ve halkı, o ülkenin siyasi düzenine göre yargılamanın da doğru olmadığını yazdı.

Hidalgo, bu bağlamda Parislilere etkinliğe yoğun katılım sağlamaları çağrısında bulundu.

Çevre güvenliğini 300 güvenlik görevlisinin sağlayacağı ve İsrail kültürünün tanıtılacağı etkinlik 13 Ağustos'ta yapılacak.

Seine Nehri kenarında her yıl düzenlenen Paris Plaj etkinliğinin bu yıl 14'üncüsü düzenleniyor. 23 Ağustos'ta sona erecek Paris Plaj için nehir kıyısına 5 bin ton kum dökülerek, çok sayıda ağaç yerleştirildi. Paris Plaj'da her bir kent, onur şehri seçilerek, o şehir ve şehrin ait olduğu ülkeye ait tanıtımlar yapılıyor.

Haber Ara