Dolar

32,2772

Euro

35,0791

Altın

2.474,27

Bist

10.513,38

Pakistan Başbakanı Şerif ABD'de

Pakistan Başbakanı Şerif ABD'de

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-23 19:55:11

Pakistan Başbakanı Şerif ABD'de
Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, aralarında anlaşmazlıklar bulunan Hindistan'ın son dönemde büyük çaplı silah alımına giriştiğini, bunun da ülkesini karşı tedbirler almaya mecbur bıraktığını söyledi.

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, resmi ziyaret için bulunduğu Washington'daki ABD Barış Enstitüsü'nde konferans verdi.

Konuşmasında ülkesinin Hindistan ile ilişkilerine değinen Navaz Şerif, özellikle Keşmir konusunda anlaşmazlık içinde olan taraflar arasında iyi bir ivme yakalandığını ancak görüşmelerin Hindistan tarafından çeşitli bahanelerle kesildiğini, geçen ay yeni bir girişim konusundaki çağrısına da Hindistan'ın olumsuz yanıt verdiğini anlattı.

Şerif, Hindistan'ın çeşitli dünya güçlerinin yardımıyla askeri olarak büyüme içinde olduğunu, bunun da ülkesini karşı tedbirler almaya ittiğini belirtti.

Şerif, "Hindistan hem diyaloğu reddetti hem de maalesef büyük dünya güçlerinin yardımıyla geniş çapta silah alımına girişti. Hindistan ayrıca tehlikeli askeri doktrinler benimsedi. Bu durum güvenilir caydırıcılığı korumak üzere Pakistan'ı karşı tedbirler almaya mecbur bıraktı" şeklinde konuştu.

Pakistan Başbakanı, "İki ülke için özellikle Cammu ve Keşmir sorunu dahil olmak üzere önemli sorunları çözmenin yolu sadece kapsamlı bir diyalogdan geçmektedir" ifadesini kullandı.

Pakistan ile Hindistan arasındaki ilişkilerin en acil ve önemli meydan okumalardan olduğunu vurgulayan Navaz Şerif, ABD yönetiminin gerilimin yükselmesini önleme ve Güney Asya'da istikrarın sağlanması konusunda yapıcı bir rol oynayabileceğini kaydetti.

- Nükleer enerji çağrısı

Pakistan'ın kitle imha silahların yayılmasını önleme konusundaki küresel çabalara katıldığını ifade eden Şerif, ülkede artan enerji ihtiyacını karşılamak için Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı garantisi altında yedi nükleer santral kuracağını hatırlattı ve "Bu konuda uluslararası işbirliği bekliyoruz" dedi.

Şerif, "Sorumlu ve uzmanlık sahibi bir nükleer güç, sivil nükleer enerji üretecek insan gücüne ve altyapıya sahip bir ülke olarak Pakistan'ın Nükleer Tedarikçiler Grubu'na ve diğer ihracat rejimlerine kabul edilmesi iki tarafın da ortak çıkarına olacaktır" çağrısında bulundu.

- Terörle mücadele

Konuşmasında ülkesinin terörle mücadelesi hakkında bilgi veren Şerif, geçen yıl Taliban'ın Peşaver'de düzenlediği ve çoğu öğrenci 145 kişinin ölümüne yol açan saldırının ardından ülkenin kenetlendiğini, hükümetin yürüttüğü askeri operasyonlar ve hukuki düzenlemeler içeren terörle mücadele stratejilerinin meyvelerini verdiğini söyledi.

Ülkedeki terörist altyapıların yok edildiğini ve binlerce teröristin yakalandığını dile getiren Şerif, son bir yılda terörist saldırılar ve intihar saldırılarının en düşük seviyeye gerilediğini ifade etti.

- Afganistan-Taliban görüşmeleri

Şerif, Afganistan ve Hindistan gibi komşularla barış ve istikrarı sağlamanın bölgenin gelişimi için önemine işaret ederek, Afganistan konusunda konuşurken ülkedeki tüm şiddet olaylarını kınadığını belirtti. Son 14 yılda Afganistan'da Taliban'a karşı yürütülen askeri operasyonların sonuç vermediğini kaydeden Şerif, barışı sağlamak için müzakere yönteminin en iyi seçenek olduğunu dile getirdi.

Kabil yönetimi ile Taliban arasındaki diyalogda kolaylaştırıcı rol oynadıklarını hatırlatan Pakistan Başbakanı, Taliban lideri Molla Ömer'in ölümünün açıklanmasından sonra duran görüşmelerin ardından şiddet olaylarının sürdüğüne işaret etti.

Şerif, "Pakistan'ın Afganistan'da şiddet olaylarının sürmesini istemek için hiçbir nedeni yoktur" dedi ve kendi hükümetinin önceliğinin de "Afganistan topraklarından da gelen Pakistan Talibanı'nı yenilgiye uğratmak" olduğunu vurguladı.

Şerif, "Afganistan'da barışın olması bizim Pakistan Talibanı'nı yok etmemize yardımcı olacak. Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani'ye de eğer isterse Kabil ile Taliban arasındaki görüşmelerin yeniden başlatılması için yardım etmeye hazır olduğumuzu ilettim" diye konuştu.

- Belucistan protestosu

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif'i, konuşmasının başında salonda bulunan bir kişi protesto etti. "Belucistan'a özgürlük", "Siz Bin Ladin'in dostusunuz", "Belucistan'daki savaş suçlarını durdurun" şeklinde slogan atan kişi salondan çıkarıldı.

Haber Ara