Dolar

32,3014

Euro

35,0273

Altın

2.456,48

Bist

10.173,73

Özgecan Aslan'ın öldürülmesi davası

Özgecan Aslan'ın öldürülmesi davası

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-03 18:58:51

Özgecan Aslan'ın öldürülmesi davası
Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim görevlisi ve İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği (İKKB) Koordinatörü Nazan Moroğlu, Özgecan Aslan davasında verilen karara ilişkin, "Vicdanları kanatan, acıları yeniden yaşatan indirimli kararlar verilmemeli. Kadın hakları için mücadele verenler, el ele verdiklerinde başarılı olduklarını, baskılarının olumlu sonuçlar doğurabileceğini, Özgecan kararıyla bir kez daha gördüler" dedi.

Moroğlu, Özgecan Aslan'ın öldürülmesiyle ilgili davada çıkan kararı, AA muhabirine değerlendirdi.

Örgütlü, el ele kadın mücadelesi verildiğinde yargıdan da olumlu kararlar alınabildiğini söyleyen Moroğlu, ancak her defasında bunu kadın kuruluşlarının üzerine bırakmamak gerektiğini belirtti.

Kadınların mücadelesine gerek kalmadan, yargının yasaları amacına uygun uygulaması gerektiğine işaret eden Moroğlu, "Vicdanları kanatan, acıları yeniden yaşatan indirimli kararlar verilmemeli. Kadın hakları için mücadele verenler, el ele verdiklerinde başarılı olduklarını, baskılarının olumlu sonuçlar doğurabileceğini, Özgecan kararıyla bir kez daha gördüler" diye konuştu.

Moroğlu, Özgecan Aslan'ın öldürülmesi davasında mahkemenin sanıklar hakkında indirim kararı vermediğine de işaret etti.

Ceza hukukunun, genel prensibi gereği, mağduru koruduğu kadar fail için de bazı olumlu yönler içerdiğini anlatan Moroğlu, "Ama eğer bir toplumda ihtiyaç haline gelmişse yargıdaki yanlış uygulamalar karşısında mutlaka yasaya belli bir ibarenin konması gerekir. Bu da 'kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri konusunda, iyi hal indirimi, haksız tahrik gibi maddeler uygulanmaz' denilebilir. Ya da ceza hukuku, evrensel hukuk diyorsak böyle bir maddenin bu yasanın gerekçesine yazılması gerekir. Adalet Bakanlığının, hakim ve savcılara eğitim verirken bu konuya değinir ve 'yargıç, savcı olacaksınız, bu konuda indirim yapmamaya özen göstereceksiniz' demesi gerekir" değerlendirmesini yaptı.

Haber Ara