Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Özbekistan-Türkiye Otomotiv Sektörü Forumu

Özbekistan-Türkiye Otomotiv Sektörü Forumu

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-09 17:33:31

Özbekistan-Türkiye Otomotiv Sektörü Forumu
" Türkiye Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü ve Türk otomotiv sektörü yetkilileri tarafından, Taşkent Ticaret Müşavirliği desteğiyle düzenlenen "Özbekistan-Türkiye Otomotiv Sektörü Forumu" Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te gerçekleştirildi.

Özbekistan Sanayi ve Ticaret Odası, Özbekistan Otomotiv Sanayi Birliği ve ülkede faaliyet gösteren otomotiv sanayi temsilcilerinin katıldığı forumda, Türkiye Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Veysel Parlak ve Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkan Yardımcısı Cengiz Kabatepe birer sunum yaptı.

Kabatepe, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'ne üye 15 kişilik bir heyet ile Taşkent'e geldiğini kaydederken, bu tür etkinliklerle Özbekistan ile Türkiye arasındaki dış ticaret hacminin daha da artmasına katkıda bulunmak istediklerini dile getirdi. Kabatepe, böylece Özbekistan otomotiv sektörünün gelişmesine de yardımcı olabileceklerini ifade ederken, bu konuda Özbek tarafına gereken desteği sağlamaya hazır olduklarını belirtti.

Türkiye'de 1960 yıllarından bu yana gelişen otomotiv sektörü hakkında bilgi veren Kabatepe, Türkiye'de bu sektörün gelişmesi ve ülke ihracatının en önemli sektörlerinden biri haline gelmesine kadar olan gelişmeleri anlattı. Türk otomotiv endüstrisinin tamamen ihracat üzerine kurulduğunu kaydeden Kabatepe, günümüzde Türkiye'nin 196 ülkeye otomotiv ve yedek parça ihracatı gerçekleştirdiğini anımsattı.

Veysel Parlak da bin yıllık bir tarihe sahip Özbekistan'da bulunmaktan ve bu vesile her iki ülkenin otomotiv sektörü temsilcilerinin katıldığı bu etkinlikte beraber olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirirken, tarihi ve kültürel bağlarla bağlı olduğu Özbekistan ile ticari ve ekonomik ilişkilerin hızla gelişmekte olmasının sevindirici olduğunu kaydetti. Parlak, dost ve kardeş Özbekistan ile her alandaki işbirliğinin gelişmesine büyük önem verdiklerini vurgulayarak, Türk ve Özbek halklarının yakın bağlarından güç alan ikili ilişkilerin gelişmesi ve derinleştirilmesi için her türlü desteği sağlamaya hazır olduklarını kaydetti.

Parlak, 2004 yılında yaklaşık 400 milyon dolar civarında olan iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 2014 yılında 1 milyar 400 milyona ulaştığını, böylece Türkiye'nin Özbekistan'ın en büyük beşinci ticari partneri olduğunu belirterek, ancak bunun iki ülke arasındaki ticari-ekonomik potansiyelin dikkate alındığında kesinlikle yeterli olmadığını ve bunun yapılan bu etkinliklerle daha da arttırılabileceğini dile getirdi.

Özbekistan'ın Türkiye'ye olan ilgisinin daha da artacağını ve iki ülke arasındaki ilişkilerin de daha da gelişeceğini ifade eden Parlak, bu çerçevede Özbek iş adamlarının Türkiye ile temaslarının artması için gereken desteği sağlamaya hazır olduklarını kaydetti. Parlak, ayrıca Özbek iş adamlarını incelemelerde bulunmak üzere Türkiye'ye davet etti.

Forum çerçevesinde, ayrıca Özbek ve Türk otomotiv sektörü temsilcileri arasında iş görüşmeleri düzenlendi. Türkiye Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü ve Türk otomotiv sektörü yetkililerinden oluşan heyet, 3 gün boyunca ülkede temas ve incelemelerde bulunacak. Türk heyeti, bu çerçevede ülkedeki otomotiv sektörü işletmelerini ziyaret edecek, ardından da Taşkent'te düzenlenecek otomotiv fuarına katılacak.

Haber Ara