Dolar

32,1895

Euro

34,9461

Altın

2.506,77

Bist

10.895,25

Nijerya'daki Boko Haram şiddeti

Nijerya'daki Boko Haram şiddeti

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-03 20:54:31

Nijerya'daki Boko Haram şiddeti
Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari, ülkenin kuzeydoğusundaki Borno eyaletinde 150 sivilin ölümüne neden olan Boko Haram saldırılarını kınadı.

Devlet Başkanlığı Sözcüsü Garba Shehu, yaptığı açıklamada, Buhari'nin Boko Haram tarafından düzenlenen saldırıları bütün duyarlı kişiler tarafından koşulsuz olarak kınanması gereken bir "vahşet" olarak nitelendirdiğini ifade etti.

Shehu, Buhari'nin Nijerya ve komşu ülkelerdeki terörizme karşı mücadelede uluslararası bir koalisyonun oluşturulması konusunda çağrıda bulunduğunu bildirdi.

Shehu, "Devlet Başkanı Buhari, Nijerya'daki ve dünyadaki Müslümanlara, söz konusu saldırganların İslam adına hareket ettikleri iddiasına tek ses olarak karşı çıkmaları gerektiği konusunda çağrıda bulunuyor" ifadesini kullandı.

Sözcü Shehu, Buhari'nin, Kukava kasabasındaki camilere Boko Haram militanlarınca düzenlenen saldırılarda yakınlarını kaybedenlere başsağlığı dileğinde bulunduğunu bildirdi.

Borno eyaletinde yer alan Kukava kasabasında perşembe günü Boko Haram militanları tarafından camilere düzenlenen saldırılarda ibadet eden 100'den fazla Müslüman yaşamını yitirmişti. Militanlar ayrıca kasabadaki evleri yakarak kadın ve çocukları da öldürmüşlerdi.

Öte yandan, Borno eyaletinde Miringa köyünde Boko Haram örgütünden kaçarak ailelerine sığınan 11 militanın örgüt tarafından öldürüldüğü bildirildi.

Adı yerel Hausa dilinde "Batılı tarzda eğitim yasaktır" anlamına gelen Boko Haram, yaklaşık 160 milyon nüfusuyla Afrika'nın en kalabalık ülkesi Nijerya'nın kuzeyinde 2002 yılında kuruldu.

Örgütün, liderleri Muhammed Yusuf'un 2009'da gözaltındayken ölmesinin ardından başlattığı kitlesel şiddet eylemlerinde binlerce kişi yaşamını yitirdi, binlercesi de yerlerinden oldu.

Haber Ara