Dolar

32,2102

Euro

35,0180

Altın

2.508,96

Bist

10.643,58

Navaz Şerif'in ABD ziyareti

Navaz Şerif'in ABD ziyareti

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-19 20:28:33

Navaz Şerif'in ABD ziyareti
Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, "ABD ziyaretimizde yapacağımız görüşmeler boyunca ulusal çıkarlarımızı koruyacağız. 1999'da nükleer güce eriştiğimizde kimin Başbakan olduğunu unutmamalıyız" dedi.

Resmi ziyaret için ABD'ye gitmekte olan Başbakan Şerif, Londra'da gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Gazetecilerin, ABD ile Pakistan arasında Pakistan'ın nükleer gücünün sınırlandırılmasına yönelik müzakerelerin yürütüldüğü yönünde ABD basınında haberler çıktığını hatırlatması üzerine Şerif, "1999'da nükleer güce eriştiğimizde kimin başbakan olduğunu unutmamalıyız" dedi.

Ulusal çıkarların daima her şeyin üstünde olduğunu ifade eden Şerif, "ABD ziyaretimizde yapacağımız görüşmeler boyunca ulusal çıkarlarımızı koruyacağız" ifadesini kullandı.

Pakistan Dışişleri Bakanlığından dün yapılan yazılı açıklamada, Başbakan Şerif'in ABD ziyaretinde bu ülke ile sivil nükleer işbirliğine ilişkin anlaşma yapılacağı yönünde çıkan haberler, "İki ülke arasında herhangi bir anlaşmanın görüşmeleri başlamamıştır. ABD'nin Pakistan'dan buna dair de herhangi bir talebi olmamıştır. Başbakan Navaz Şerif'in herhangi bir ülkeden talebi de olmadığı gibi Pakistan'ın ulusal çıkarlarının korunmasına yönelik politikaların yürütülmesine sıkıca inanmaktadır" ifadeleri yer almıştı.

Geçtiğimiz aylarda ABD'nin başkenti Washington'da bulunan Carnegie Uluslararası Barış Vakfı ve Stimson adlı düşünce kuruluşlarının ortak çalışması sonucu hazırlanan raporda, Pakistan'ın gelecek 5-10 yıl içerisinde 350 adet ile dünyanın en büyük 3. nükleer silah stoğuna sahip ülkesi haline gelebileceği ifade edilmişti.

Washington Post gazetesi yazarı David Ignatius ise ekim ayı başında yayımlanan bir makalesinde, ABD ile Pakistan arasında sivil nükleer anlaşmaya ilişkin görüşmeler yapıldığı ve Pakistan'ın askeri nükleer gücünün kısıtlanmasına yönelik müzakereler yürütüldüğü iddiasını ortaya atmıştı.

ABD ziyaretine 20 Ekim günü başlayacak olan Başbakan Navaz Şerif, 22 Ekim'de ABD Başkanı Obama ile Washington'da bir araya gelecek.

Pakistan, Navaz Şerif'in başbakan olduğu 1999 yılında ezeli düşmanı Hindistan'ın nükleer silah denemelerinin başarılı olduğunun açıklamasının ardından bir dizi denemeler gerçekleştirerek nükleer silah sahibi olmuştu.

Haber Ara