Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

NATO Savunma Bakanları Toplantısı

NATO Savunma Bakanları Toplantısı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-08 14:10:47

NATO Savunma Bakanları Toplantısı
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, tüm müttefik ülkeleri, her tehdide karşı savunmaya hazır olduklarını bildirdi.

Stoltenberg, NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nın açılışında, Ukrayna'daki kriz, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki başarısız devletler, terörizmin yayılması ve Rusya'nın askeri harekatıyla daha da karmaşık hale gelmiş Suriye ile Avrupa'da yaşanan sığınmacı krizinin, NATO'nun günümüzdeki en önemli sorunları olduğunu belirtti.

Uzun vadeli zorluklar için uzun vadeli uyarlamalara gereksinim olduğuna işaret eden Stoltenberg, "Biz de bunu yapıyoruz. Daha önce Galler zirvesinde anlaştığımız Hazırlık Eylem Planı'nı uyguluyoruz. Doğu müttefiklerimizin savunmalarına karada, denizde ve havada devam ediyoruz" dedi.

Stoltenberg fiili "Mızrak ucu Kuvveti"nin birkaç günde harekete geçirilebilir durumda olduğunu ifade ederek, "Bu 40 bin askerlik bir müdahale gücü ve Doğu'daki müttefikimiz ülkelerde 6 yeni küçük karagahla kuvvetlerimizin harekete geçmesi gerekirse, bunu daha hızlı ve etkili yapabiliriz" diye konuştu.

Stoltenberg, bugün yapılacak toplantıda müttefiklerin geleceğini şekillendirecek daha ileri kararların alınacağına dikkati çekerek, Macaristan ve Slovakya'da karargah kurulması, geliştirilmiş NATO müdahale kuvvetinin tamamlanması ve NATO müdahale kuvvetinin Güney'den kaynaklı zorluklara ve tehditlere nasıl yanıt vereceği konusunda görüşeceklerini ifade etti.

Bir sonraki NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nın 10 ay sonra Polonya'nın başkenti Varşova'da yapılacağını anımsatan Stoltenberg, "Biz, demokrasi değerlerini, insan haklarını ve hukukun egemenliğini korumada birlik halinde olduğumuz bir kez daha göstereceğiz. Ortaklarımızı desteklemeye bağlıyız. Bütün müttefik ülkeleri, her tehdide karşı savunmaya hazırız" değerlendirmesinde bulundu.

Haber Ara