Dolar

32,3114

Euro

34,9945

Altın

2.450,41

Bist

10.173,42

Myanmar'daki çatışmalar

Myanmar'daki çatışmalar

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-02 19:11:59

Myanmar'daki çatışmalar
Myanmar hükümetinin, ülkenin doğusundaki Şan eyaletinde bir köyü bombalamasının ardından binlerce kişi evlerini terketmek zorunda kaldı.

Yerel basın, hükümet güçlerinin etnik isyancı bir grubun karargahının bulunduğu Wan Hai köyünü bombalaması sonucu binlerce kişinin bölgeden kaçtığını duyurdu.

Şan Eyaleti İlerici Partisi, hükümet güçlerinin kendilerine, ateşkes anlaşmasını imzalamayı reddeden gruplar arasında oldukları için saldırdığını açıkladı.

Myanmar Times gazetesine konuşan, Wan Hai köyü sakinleri cuma günü ağır topçu ateşi altında kaldıklarını belirttiler. Haberde köyün hafta sonu boşaltıldığı bildirildi.

Tai Gençlik Ağı yardım kuruluşu, bölgedeki iki ilçede çıkan çatışmalardan kaçan kişi sayısının yaklaşık 6 bine ulaştığını açıkladı.

Çatışmaların devam etmesi, en güçlü isyancı grupların imzalamayı reddettiği ulusal ateşkes anlaşmasını tartışmaya açıyor.

Myanmar Hükümeti ile sekiz etnik silahlı grup arasında, müzakereleri yaklaşık iki yıldır sürdürülen ateşkes anlaşması, 15 Ekim 2015 tarihinde imzalanmıştı.

Anlaşmaya ülkedeki Kaçin Bağımsızlık Ordusu, Şan Devleti Ordusu ve Birleşik Wa Devleti Ordusu gibi en büyük etnik gruplar imza atmamıştı. Hükümetin bu gruplarla uzlaşmadan anlaşmayı imzalaması ordunun barışı gerçekten istemediği yorumlarına neden olmuştu.

Ülkedeki silahlı etnik örgütlerin büyük bölümü, 1948 yılında İngiltere'den bağımsızlığın ilanından bu yana orduyla çatışmalara giriyor. Uzmanlar, süregelen çatışma ortamının, dünyanın en uzun süren iç çatışmalarından biri olduğunu ve bölgenin en yoksul ülkelerinden biri olan Myanmar'da kalkınmayı yavaşlattığını belirtiyor.

Haber Ara