Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Myanmar'da iktidarın devredilmesi

Myanmar'da iktidarın devredilmesi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-02 13:41:42

Myanmar'da iktidarın devredilmesi
Myanmar'da 8 Kasım'da yapılan genel seçimde parlamentoda çoğunluğu elde eden Ulusal Demokrasi Birliği Partisi'nin (NLD) lideri Aung San Suu Çii, iktidarın devri konusunu görüşmek üzere Devlet Başkanı Thein Sein ile bir araya geldi.

Devlet Başkanlığı Sözcüsü U Ye Htut, Suu Çii ve Thein Sein'in, başkent Naypyitaw'da Devlet Başkanlığı konutunda bir araya geldiğini belirterek görüşmenin konusunun, iktidarın şeffaf ve yumuşak biçimde devredilmesi olduğunu söyledi.

Ye Htut, 45 dakika süren görüşmenin diğer amacının, "halkın kaygılarının azaltılması" olduğunu ifade ederek "Bir senedir görevi şeffaf bir biçimde devretmeye hazırız" diye konuştu.

Suu Çii ve Sein arasındaki görüşmenin dostça bir ortamda geçtiğini söyleyen Ye Htut, Thein Sein'in "hanımefendiyi" partisinin zaferinden ötürü kutladığını, Suu Çii'nin de seçimlerin söz verildiği gibi özgür ve adil bir atmosferde yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdiğini aktardı.

Suu Çii'nin bugün Silahlı Kuvvetler Komutanı General Min Aung Hlaing ile de bir araya gelmesi bekleniyor.

Uzmanlar, NLD'nin seçimlerdeki ezici oy üstünlüğüne rağmen ülkenin ordunun desteği olmadan yönetilmesini hemen hemen imkansız görüyorlar.

Myanmar'da yeni devlet başkanını, Ulusal Demokrasi Birliği Partisi (NLD) belirleyecek. Partinin Nobel ödüllü lideri Aung San Suu Çii, seçimi kazanmasına karşın oğulları İngiltere vatandaşı olduğu için devlet başkanlığına aday olamıyor. Anayasa, meşru çocuklarından biri yabancı ülke vatandaşı olanların, devlet başkanlığı koltuğuna oturmasını yasaklıyor.

NLD, devlet başkanlığı için adayını henüz açıklamazken, Suu Çii'nin danışmanı Win Htein, Myanmar Times gazetesine verdiği demeçte, yeni devlet başkanının Suu Çii'nin "sözünden çıkmayacak, pasif biri" olacağını söyledi.

Myanmar'ın bağımsızlığını kazanmasında büyük rol oynayan General Aung San'ın kızı olan Suu Çii, 1989 yılından sonra 15 yılını ev hapsinde geçirmiş, yaklaşık 50 yıl süren askeri yönetimin ardından 2011'de iktidara gelen sivil hükümetin yaptığı siyasi reformlar çerçevesinde milletvekili seçilmişti. Suu Çii, 1991'de Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştü.

Haber Ara