Dolar

32,2265

Euro

35,0556

Altın

2.509,19

Bist

10.643,58

Myanmar'da ateşkes anlaşması

Myanmar'da ateşkes anlaşması

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-15 12:52:32

Myanmar'da ateşkes anlaşması
Myanmar'da hükümet ile silahlı 8 küçük etnik örgüt arasında, ülkede 60 yılı aşkındır devam eden çatışmaların durdurulması için ateşkes anlaşması imzalandı.

Neredeyse iki yıl süren müzakereler sonunda varılan anlaşmaya, Myanmar'ın idari başkenti Naypyitaw'da düzenlenen törende, Devlet Başkanı Thein Sein ve örgüt temsilcileri imza attı.

Myanmar'ın en büyük silahlı etnik örgütlerinin katılımcı olmayı kabul etmediği "Ulusal Ateşkes Anlaşması", hükümetle ülkenin kuzeyi, kuzeydoğusu ve doğusunda özerklik ve doğal kaynaklar üzerinde kontrol isteyen çeşitli azınlık grupları arasında uzun süreli çatışmaların sonladırılması yönünde atılan ilk adım olarak görülüyor.

Güneydoğu Asya ülkesinde 52 milyonluk nüfusun yüzde 40'ını temsil eden etnik gruplar, sağlık ve eğitim, yol ve elektrik hizmetleri gibi alanlarda ayrımcılığa maruz kaldıklarını ve ordunun suistimalleri ile karşı karşıya olduklarını belirtiyorlar.

Myanmar Devlet Başkanı Thein Sein, törende yaptığı konuşmada, "Ulusal Ateşkes Anlaşması, bizlerden gelecek nesillere tarihi bir armağan. Anlaşma henüz ulusal boyutta olmasa da diğer grupları kazanmak için çok çaba göstereceğiz" dedi.

Sein ayrıca anlaşmaya imza atan tarafların sayısının değil müzakere edilen şartların hayata geçirilmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, "Anlaşmayı uygulayabilirsek, diğer örgütler de imzalayacaktır" diye konuştu.

Anlaşmayı imzalayan örgütlerden Karen Ulusal Birliği'nin lideri Saw Mutu Say Poe de orduya anlaşmaya imza atmayanları müzakere masasına getirmek için güç kullanmaması çağrısında bulundu ve "Askeri baskı barışı getiremez" yorumunu yaptı.

Myanmar'da gelecekte kapsamlı bir siyasi uzlaşının önünü açacabileceği belirtilen anlaşmaya, Kaçin Bağımsızlık Ordusu, Şan Devleti Ordusu ve Birleşik Wa Devleti Ordusu gibi etnik gruplar imza atmadı.

İmza törenine BM, AB ve Çin'in temsilcilerinin tanıklık ettiği anlaşmanın, ülkede 8 Kasım'da yapılacak genel seçimlerden önce hayata geçirilmesinin önemli olduğu düşünülüyor.

Myanmar, yarım yüzyıllık askeri yönetimin ardından 2011 yılında dünyayı ekonomik ve siyasi açılımla şaşırtmıştı.

Ülkedeki silahlı etnik örgütlerin büyük bölümü, 1948 yılında İngiltere'den bağımsızlığın ilan edilmesinden bu yana orduyla çatışmalara giriyor. Uzmanlar, süregelen çatışma ortamının, bölgenin en yoksul ülkelerinden biri olan Myanmar'da kalkınmayı yavaşlattığını belirtiyor.

Haber Ara