Dolar

32,2436

Euro

35,0731

Altın

2.500,70

Bist

10.643,58

Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonu

Orduda görevli binbaşı Abdullah:- 'Elimizdeki istihbarat bilgilerine göre kentin batı yakasında 500 ila bin militan var'- 'Militanların elinde iki kart var. Biri keskin nişancılar ve diğeri ise bombalı araçlar'- 'Sivillerin iki ateş arasında kalmaması için Eski Musul Mahallesi'nde insani koridor oluşturduk'

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-04-02 20:07:05

Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonu
Irak ordusu, terör örgütü DEAŞ'ın elinde tuttuğu Musul kent merkezinin batı yakasındaki mahallelerde halen 500 ila bin arasında militanın olduğunu belirtti.

Irak ordusunda görevli binbaşı İmad Halef Abdullah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Elimizdeki istihbarat bilgilerine göre kentin batı yakasında yaklaşık 500 ila bin arasında militan var." ifadelerini kullandı.

Musul'un eski yerleşim merkezini elinde tutmaya devam eden militanların, dar sokak ve eski evlerden istifade ettiğini belirten Abdullah, "Militanların elinde iki kart var. Biri keskin nişancılar diğeri ise bombalı araçlar. Bu iki taktikle direnmeye çalışıyorlar" dedi.

Yaşanan şiddetli sokak çatışmaların ortasında kalan sivillerin tahliye edilmesi için yeni stratejiler geliştirdiklerine değinen Abdullah, "Sivillerin iki ateş arasında kalmaması için Eski Musul Mahallesi'nde insani koridor oluşturduk." diye konuştu.

- Musul'da büyük yıkım var

AA ekibi, uluslararası koalisyon güçleri ve Irak Hava Kuvvetleri'nin savaş uçaklarıyla düzenledikleri hava saldırıları sonucu birçok sivilin hayatını kaybettiği Eski Musul Mahallesi'ne girerek büyük yıkımı görüntüledi. Musul'un batı yakasındaki eski yerleşim merkezinin hemen yanında yer alan mahallede, güvenlik güçleri ve DEAŞ militanları arasında çıkan şiddetli sokak çatışmalarından dolayı ayakta duran sağlam bir bina görmek mümkün değil.

Hava saldırısı sonucu sivil kaybında yaşanan artıştan dolayı önceye nazaran hızlı ilerleme kaydedemediklerini belirten güvenlik güçleri, AA muhabirine hitaben, "Sivillerin hayatının öncelikli olmasından dolayı daha dikkatli ve yavaş gitmemiz lazım." ifadelerini kullandı.

Eski Musul Mahallesi'ndeki güvenlik güçleri, DEAŞ'ın ordunun ilerleme kaydetmesini önlemek için evlerinde mahsur kalan sivilleri de kalkan olarak kullandığını ifade ettiler.

Uluslararası koalisyon güçlerinin Musul'un Cedide bölgesinde "yanlışlıkla" sivil hedeflere düzenlediği hava saldırısı sonucu 200'den fazla sivilin enkaz altında kalarak öldüğü belirtilmişti.

Irak ordusu, söz konusu saldırıyla ilgili koalisyon güçlerinden hava desteği talebinde bulunmadığını iddia etmişti.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı ise (CENTCOM), 17 Mart'ta Musul'da sivillerin ölümüne yol açan hava saldırısının Irak güvenlik güçlerinin talebi sonucu gerçekleştirildiğini açıklamıştı.

Irak Başbakanı Haydar el İbadi, 19 Şubat tarihinde Musul kent merkezinin batı yakasının terör örgütü DEAŞ'tan geri alınması için askeri operasyonun başladığını duyurmuştu.

Haber Ara