Dolar

32,1965

Euro

35,0376

Altın

2.437,62

Bist

10.677,49

'Musul operasyonu için 6 aya ihtiyaç var'

'Musul operasyonu için 6 aya ihtiyaç var'

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-15 16:55:42

'Musul operasyonu için 6 aya ihtiyaç var'
Musul İl Meclisi Başkan Yardımcısı Nurettin Kaplan, Musul'u terör örgütü DAEŞ'ten kurtarmaya yönelik operasyonunun "ciddi bir iş" olduğunu belirterek, "Bunun için 6 aya ihtiyaç var. Harekatın başlatılması için bölgede ciddi güvenlik güçlerinin bulundurulması gerekiyor" dedi.

Kaplan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Peşmerge güçlerinin Sincar'ı kurtarmasının önemine dikkati çekerek, "Sincar'da kontrolün sağlanmasıyla Musul'u kurtarma operasyonuna bir adım daha yaklaşıldı. Sincar'daki askeri zafer, DAEŞ ile mücadelede önemli bir ivme olmuştur. Bölgede stratejik konuma sahip yerleşim yerlerinden biri olan Sincar, Suriye ve Irak güzergahı üzerinde olduğundan dolayı buradaki askeri hakimiyet önemlidir" değerlendirmesinde bulundu.

"Sincar operasyonunun başarılı bir şekilde sonuçlanması, Musul'a bağlı diğer ilçe ve kasabaların da kurtarılmasını kolaylaştıracaktır" diyen Kaplan, "İkinci plan, halen militanların kontrolünde olan Telafer kentinin kurtarılması olursa Musul kent merkezi ve çevresi üç ayrı bölgeden abluka altına alınmış olacaktır".

Kaplan, Musul'a muhtemel askeri bir harekatın gerçekleştirilmesinden önce kent çevresinin iyi bir şekilde abluka altına alınmasının önemine dikkati çekerek, "Musul Operasyonu ciddi bir iştir. Bunun için 6 aya ihtiyaç var. Harekatın başlatılması için bölgede ciddi güvenlik güçlerinin bulundurulması gerekiyor" ifadesini kullandı.

- Musul bölge için önemlidir

Musul, Irak'ın ikinci büyük şehri olmasının yanı sıra bölgesel anlamda da büyük önem arz ettiğinin altını çizen Kaplan, "Musul halkı şehirlerinin geleceğiyle ilgili büyük endişe ve korku içerisindedir. Şehrimizin bir savaş muharebesi haline gelmesinden ciddi şekilde endişe duyuyoruz" diye konuştu.

Bölgedeki etnik ve dini azınlıklar arasında intikam duygusunun giderek arttığını ileri süren Kaplan, şunları kaydetti:

"Sincar'daki Yezidiler, DAEŞ'in saldırılarından dolayı çok büyük acılar çekti. Bu saatten sonra kurtarılan bölgelerde hakimiyet kuran Yezidilerin intikam duygusu içerisine girmesinden endişe ediliyor. Telafer'deki Türkmen ve Arapların kaygısı bu intikamdır. Oradaki güvenlik güçleriyle koordineli irtibat durumu olmadığı takdirde, söz konusu gerilim ve çatışma kaçınılmaz olacaktır. En büyük temennimiz, Türkmen ve Telafer halkı olarak komşu Kürtlerle ve onların güçleriyle iyi geçinmeye çalışmaktır. İleride Telafer'in kurtarılması için hazırlık yapılırsa, bu operasyonda kent halkının da yer alması gerekir."

Haber Ara