Dolar

32,1920

Euro

34,9870

Altın

2.513,13

Bist

10.739,57

Musluman akademisyenlerden Filipinler hukumetine cagri

Musluman akademisyenlerden Filipinler hukumetine cagri

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-22 20:40:42

Musluman akademisyenlerden Filipinler hukumetine cagri
Filipinli Müslüman akademisyenler, hükümete bölgede barış ve adaletin sağlanması için Bangsamoro Temel Yasası'nı (BTY) onaylama çağrısı yaptı.

Mindanao adasından 25 akademisyenin açıklamasında, "İdeal Bangsamoro özerk bölgesini ortaya çıkaracak bu yasa teklifinin aşırıcılık kaynaklı şiddeti ortadan kaldıracağına inanıyoruz" ifadesi kullanıldı.

Akademisyenler Filipinler Kongresi'nden, 17 yıl süren müzakerelerin sonucu olarak hükümetle Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) arasında 27 Mart 2014'te imzalanan barış anlaşması sonrasında hazırlanan BTY'i onaylamasını talep etti.

Açıklamada, yasanın onaylanması halinde Filipinler'in güneyindeki Mindanao bölgesinde yaklaşık 40 yıldır devam eden ve 120 binden fazla insanın hayatına mal olan anlaşmazlığın sona ereceği vurgulandı.

Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino'nun aralık ayında Kongre'ye yaptığı BTY'nin bir an önce kabul edilmesi çağrısına rağmen ilgili yasa henüz onaylanmadı. Yasanın geçmesi için yapılan çağrılar geçtiğimiz günlerde çeşitli hükümet yetkilileri tarafından da tekrarlanmıştı.

Filipinlerin güneyindeki Mindanao bölgesindeki anlaşmazlığı sona erdirmek adına hükümetle MİKC arasında 27 Mart 2014'te barış anlaşması imzalanmış ve bu kapsamda kalıcı barış için "Bangsamoro Temel Yasası" hazırlanmıştı.

Haber Ara