Dolar

32,2695

Euro

34,9971

Altın

2.448,97

Bist

10.174,08

Mursi'nin idam kararına tepkiler

Mursi'nin idam kararına tepkiler

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-16 20:46:30

Mursi'nin idam kararına tepkiler
Antalya ve Muğla'da AK Parti Gençlik Kolları üyeleri, Mısır'da darbe ile görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında idam cezası verilmesine tepki gösterdi.

Antalya'da Kazım Özalp Caddesi'nde toplanan AK Parti Gençlik Kolları üyesi bir grup, kararı protesto eden dövizler taşıdı ve bir süre slogan attı.

Grup adına açıklama yapan Gençlik Kolları Antalya İl Başkanı Ömer Akbaş, Mısır'da yapılan gösterilerin ardından gerçekleştirilen özgür seçimlerde Mursi'nin Cumhurbaşkanı seçildiğini hatırlattı.

Ardından yapılan darbe ile seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi'nin tutuklandığını ve darbe aleyhine düzenlenen gösterilerde binlerce kişinin öldürüldüğünü kaydeden Akbaş, daha sonra da Mursi hakkında idam cezası verildiğini belirtti.

Akbaş, şöyle devam etti:

"Verilen bu cezalar hukukun, adaletin, insan hak ve hürriyetlerinin idamı demektir. Hukuk meşruiyetini koruduğu değerlerin kutsallığından alır. Hukuk, insan onurunu, millet iradesini korumayı bırakıp, batının ve emperyalist güçlerin menfaatlerini korumaya başladığı anda meşruiyetini kaybetmiştir. Halkın oylarıyla seçilen bir lideri ve arkadaşlarını darbeyle devirip idama mahkum etmek bir mahkeme hükmünün icrası değil, açık ve adi bir cinayettir."

- Muğla

Muğla'da ise Sınırsızlık Meydanı'nda toplanan grup, slogan attı.

AK Parti Gençlik Kolları Muğla İl Başkanı Bünyamin Kurt, halkın iradesini ve Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanına yönelik verilen idam kararının, kesinlikle yanlış olduğunu belirterek, verilen cezaların hukukun, adaletin, insan hak ve hürriyetlerinin idamı demek olduğunu söyledi.

Askeri cuntanın emri altında çalışan bir mahkemenin idam kararı vermesinin evrensel hukuk ilkeleriyle bağdaşmayacağını vurgulayan Kurt, şunları söyledi:

"Bu karar dünya siyasetinin, adaletin ve insanlığın idamıdır ancak yargının kötüye kullanılması, adalet mekanizması eliyle zulüm yapılması hem mazlumun hakkı hem de hukukun evrensel ülküsü olan adaletin katledilmesidir. Mursi, canı pahasına da olsa devrimi ve Mısır halkını koruyacağını söylemiştir. Bu insanların temsil ettiği fikirler idamları neticesinde yok olmayacak bilakis güçlenecektir. Çünkü bu devrim hırsızların Mısır'da yaptıkları, milli iradeyi ve millet egemenliğini hiçe saymaktır. Milli irade er ya da geç bir gün muhakkak tecelli edecektir."

Kurt, Mursi'nin idam kararına "dur" demenin insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne inanan herkesin boynunun borcu olduğunu dile getirdi.

Grup açıklamanın ardından dağıldı.

Haber Ara