Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Mursi hakkındaki idam kararına tepkiler

Mursi hakkındaki idam kararına tepkiler

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-16 17:08:54

Mursi hakkındaki idam kararına tepkiler
İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) Kayseri Şube Başkanı Ali Tokluman, Mısır'da darbe ile görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında idam cezası verilmesine tepki göstererek, "Sisi, aldığı emirler doğrultusunda Muhammed Mursi'yi bir takım uydurma suçlamalarla idama mahkum ediyor. Bu, insanlığın vicdanında binlerce Mursi'nin doğmasına sebep oluyor" dedi.

Tokluman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mısır mahkemesinin, "Hamas ve Hizbullah'a casusluk" davasında daha önce idam konusunda görüş için dosyasını müftülüğe gönderdiği, darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye müebbet hapis, "hapishaneler baskını" davasında ise idam cezası verdiğini hatırlatarak, bunu hiçbir vicdanın kabul edemeyeceğini söyledi.

Mursi'ye idam kararı verilmesinin dünyadaki tüm mazlumlarla alakalı bir problem olduğunu ifade eden Tokuman, şunları kaydetti:

"Sisi, aldığı emirler doğrultusunda Muhammed Mursi'yi bir takım uydurma suçlamalarla idama mahkum ediyor. Bu insanlığın vicdanında binlerce Mursi'nin doğmasına sebep oluyor. Biz böyle inanıyoruz. İnsanlığın utanç kararlarıdır bunlar. Aslında ben insanlığın çoğunun iyi olduğuna, kötünün az olduğuna inanıyorum ama kötü çok konuşulduğu için çok gibi görünüyor. Bunu da iyilerin omzundaki vebal olarak görüyorum. İyiler sustuğu sürece kötü düşünceler, adaletsiz ve zalim insanlar bu kötülüklerine devam edecekler. Bu açıdan üzüntü içindeyiz. Yapabileceğimiz ne varsa yapmaya çalışıyoruz ama elimizden ne gelir onu da bilmiyoruz. Temel düşüncemizde silahlı bir mücadele söz konusu olmadığı için o anlamda güç yetiremiyoruz ama bu kararları verenleri kınıyoruz."

MAZLUMDER Kayseri Şube Başkanı Ahmet Taş da verilen kararın tamamen siyasi olduğunu ve uygulanamayacağını savundu.

Tamamen Mısır'daki cunta idaresi ve mahkemesinin kontrolünde alınan kararın yönetimin gücünü göstermek ve "Mısır'da benim sözüm geçer, ben hakimim, benden başka kral tanımıyorum" anlamına gelecek bir karar olduğunu ifade eden Taş, "Kamu vicdanının, dünya vicdanının, Mısır'daki toplum vicdanının buna razı olacağını sanmıyorum ve kararın uygulanamayacağını düşünüyorum. Kağıt üzerinde kalacak bir karar diye düşünüyorum. Bundan sonra ne olur zaman gösterecek" diye konuştu.

- Sağlık-Sen Sivas Şubesi'nden tepki

Sağlık-Sen Sivas Şube Başkanı Efe Zileli ise Mısır'da darbe ile görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında idam cezası verilmesine tepki göstererek, "Mursi hakkında verilen bu karar dünya Müslümanlarına bir gözdağıdır" dedi.

Zileli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "gözü dönmüş cunta yönetimin" yargısı tarafından Mısır Mahkemesi'nin "hapishaneler baskını" davasında, Muhammed Mursi ve arkadaşlarına verilen idam cezasının bir vahşet olduğunu söyledi.

Mısır'da milli iradenin hiçe sayıldığını ve bu kararın milli idareye verilmiş bir idam kararı olduğunu belirten Zileli, "Emperyalist cunta aşığı, demokrasi düşmanı vahşi Batı her zaman olduğu gibi Müslüman coğrafyasının kutsal günlerinde yaptığı gibi bugün de Müslümanların önemli aylarından ramazan arifesinde Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında verilen bu kararla dünya Müslümanlarına bir gözdağı vermek istemektedir" diye konuştu.

Milleti için canla başla çalışan ve ülkelerine demokrasiyi hakim kılmak için Batı emperyalizmine ve Siyonist İsrail'e "dur" diyerek milletinin geleceğini savunduğu için Mursi ve arkadaşlarının idamlarının istenildiğine dikkati çeken Zileli, şunları kaydetti:

"Mısır halkının iradesine karşı gerçekleştirilen bu saldırı ve tehditler karşısında Memur-Sen ve Sağlık-Sen olarak asla sessiz kalmayacağız. İnanıyoruz ki ister Batı'dan olsun ister Doğu'dan, ister Müslüman ister Hristiyan vicdan sahibi hiç kimse sessiz kalamayacaktır. Mursi, Biltaci ya da Bedii'ye verilen idam cezası, Sisi'ye destek veren Batı ve işbirlikçi Arap ülkeleri için katile yardım ve yataklık etme anlamını taşımaktadır. Mısır'da yapılan bu zulme rıza göstermek zulme ortak olmaktır."

Efe Zileli, bu karar karşısında başta Türkiye olmak üzere İslam İşbirliği Konferansı, Arap Birliği, Afrika Birliği, AB ve BM'nin yanı sıra tüm İslam ülkeleri ve vicdan sahibi insanların kurduğu örgütlerin harekete geçmelerini istedi.

Haber Ara