Dolar

32,2247

Euro

34,9384

Altın

2.418,85

Bist

10.676,65

Mısır'daki idam kararlarına tepkiler

Mısır'daki idam kararlarına tepkiler

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-24 14:21:48

Mısır'daki idam kararlarına tepkiler
Uluslararası Af Örgütü, Mısır'da verilen idam cezalarının sonlandırılmasına yönelik acil eylem kampanyası başlattı.

Örgütten yapılan açıklamada, son yıllarda Mısır'da idam cezaları kararlarında yaşanan artıştan endişe duyulduğu bildirildi.

Mısır'daki idam kararlarının birçoğunun adil olmayan yargılamalar sonrasında verildiğini vurgulayan Örgüt, geçen yıldan bu yana Mısır mahkemelerince 844 idam kararı verildiği belirterek, bunlardan 27'sinin infaz edildiği aktardı.

Mısır'daki idam cezalarının ülkedeki siyasi muhalefeti bastırmak amacıyla verildiğinin vurgulandığı açıklamada, Mısır'ın darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin de geçen hafta idam cezasına çarptırıldığı hatırlatılarak, "İdam kararlarının büyük çoğunluğu Mursi destekçilerine veriliyor. Kararlar, toplu ve adil olmayan yargılamalar sonrasında alınıyor" denildi.

​Acil eylem kampanyası çerçevesinde Mısırlı yetkilileri, "Tüm idam cezası kararlarını hafifletmeye ve herkesin, hiçbir koşul altında ölüm cezasına başvurulmadan, uluslararası standartlara uygun şekilde adil yargılanma hakkını güvence altına almaya" çağıran Uluslararası Af Örgütü, "Mursi'nin sivil bir mahkeme önünde adil bir şekilde yeniden yargılanması ya da serbest bırakılması" talebinde bulundu.

Mısır mahkemesi geçen hafta, Mursi'nin de aralarında bulunduğu 100'den fazla kişinin idamına hükmetmişti.

Haber Ara