Dolar

32,2126

Euro

35,1189

Altın

2.466,56

Bist

10.319,96

Milletvekilleri kayıt yaptırıyor

Milletvekilleri kayıt yaptırıyor

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-22 17:58:50

Milletvekilleri kayıt yaptırıyor
Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve MHP İstanbul Milletvekili Murat Başeskioğlu, "Koalisyondan hiçbirimizin korkmaması lazım. İlkeli, ülkemizin temel meselelerini önceleyen bir koalisyona belki önümüzdeki süreçte ülkenin ihtiyacı olur" dedi.

Milletvekillerinin kayıt işlemleri sürüyor.

Başeskioğlu, kayıt yaptırdıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Vatandaşın, oyuyla iktidarı değiştirebileceğini bir kez daha ispat ettiğini belirtti.

Toplumsal bir uzlaşmaya ihtiyaç bulunduğunu, bu uzlaşmayı da siyaset kurumunun sağlayacağını ifade eden Başeskioğlu, şöyle devam etti:

"Bunun da yolu şu anda çıkan siyasi matematiğe göre koalisyondan geçiyor. Onun için koalisyondan hiçbirimizin korkmaması lazım. İlkeli, ülkemizin temel meselelerini önceleyen bir koalisyona belki önümüzdeki süreçte ülkenin ihtiyacı olur. Biraz sabırlı olmak, sayın genel başkanları rahat bırakmak lazım. Henüz daha anayasal süreç başlamadı. Sayın Cumhurbaşkanı bir görevlendirme yapmadı. Hükümeti kurma görevini alacak genel başkanın turları yapma aşamasında bu koalisyonun ilkeleri, kimin kimle ortaklık yapabileceği ortaya çıkacak. Onun için biraz sabırlı olmamız lazım, onları sıkboğaz etmemek lazım."

Başeskioğlu, bunun kolay bir iş olmadığını vurgulayarak, bütün siyasi partilerin genel başkanlarının üzerlerine yüklenmiş olan sorumluluğun farkında olduklarını, seçmen iradesini okuma konusunda da büyük bir hassasiyet içerisinde olduklarını söyledi.

Başeskioğlu, şunları ifade etti:

"Bir hükümet kurulması büyük ihtimaldir ama kurulmazsa da bu dünyanın sonu değildir. Anayasal sistemimiz hükümet kurulmadığı zaman nasıl bir demokratik çareye başvuracağımızı bize gösteriyor. Ülkemizin bir toplumsal uzlaşmaya ihtiyacı var. Bunu da sağlayacak siyaset kurumudur. Siyasi matematik diretmese bile bir gönüllü koalisyonun bu ülkenin katacağı çok önemli katkılar var. Türkiye bunu denemek zorunda. Ama biraz vatandaşlarımızın sabrına, hoşgörüsüne ve bu işi provoke etmemeye ihtiyacı var. Herkes büyük bir sorumluluk içerisinde."

"Rıza Sarraf'a ödül verilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Başeskioğlu, "Bu bir talihsizlik oldu diyelim. Sayın bakanlarda açıklama yaptılar, 'son ana kadar ödül vereceğimizi bilmiyorduk' diye. Böyle kritik günlerde buna çok dikkat edilmesi lazım. Belki bakan arkadaşların da bu konuda muhtemelen dahli yoktur. Türkiye'nin görmemesi gereken bir fotoğraftı" yanıtını verdi.

- "Dünyanın sonu değildir"

Eski Maliye Bakanı ve CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel de koalisyona ilişkin bir soru üzerine, "Parlamentoda bu dönemde de kesinlikle bir birliktelik, bir uzlaşma söz konusu olacaktır. Ama olmadığı takdirde dünyanın sonu değildir, Türkiye'nin sonu hiçbir zaman değildir. Yeniden bir seçime gidilir bu defa kararı halk verir" dedi.

Temizel, Rıza Sarraf'a ödül verilmesine ilişkin soru üzerine, "Adamın birisi gümrükten sürüyerek bavulunu geçiriyormuş. Gümrükçüler 'ne var' diye sormuşlar. Adam, 'kuş yemi' demiş. 'Aç bavulu' demişler, açılmış içerisi mücevher ve saat dolu. 'Bu ne' demişler? Valla ben onları kuşların önüne koyarım ister yerler, ister yemezler" şeklinde anektod anlattı.

- "Krizin, kaosun değil, çözümün tarafı olacak"

AK Parti İstanbul Milletvekili Hüseyin Yayman, partisinin krizin, kaosun tarafı değil, çözümün tarafı olacağını belirterek, milletin verdiği mesajı alarak bir koalisyon hükümeti kurulması konusunda AK Parti'nin çabaları bulunduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na görevi tevdi etmesiyle birlikte bu konudaki çabaların görüleceğini ifade eden Yayman, "AK Parti Türkiye'yi hükümetsiz bırakacak, Türkiye'yi krize sürükleyecek hiçbir faaliyetin içerisinde olmayacaktır. Muhalefet ne söylerse söylesin Türkiye'de milli iradenin tesis edilmesi hususunda elimizden geleni yapacağız" dedi.

Haber Ara