Dolar

32,1674

Euro

35,0967

Altın

2.471,54

Bist

10.158,63

Milletvekili genel seçiminin ardından

Milletvekili genel seçiminin ardından

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-08 20:02:22

Milletvekili genel seçiminin ardından
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Biz Türkiye'de istikrarsızlık yaratmadık. Güvensizlik yaratmak için barajı aşmaya çalışmadık. Biz tam tersine oluşacak istikrarsızlık ve güvensizlik ortamına karşı bir hamle yaptık" dedi.

Demirtaş, partisinin seçim sonuçlarını kutlamak üzere Bakırköy Pazar Yeri'nde düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, HDP'nin başarısının sadece Türkiye'nin değil tüm Ortadoğu'nun kaderini değiştirecek nitelikte olduğunu söyledi.

Seçim barajını aşma konusunda yürüttükleri mücadelenin hiç kolay olmadığını anlatan Demirtaş, "Bombalamalar, saldırılar, linçler, hakaretler, tehditler, yalanlar, iftiralar... Bütün bunların nedeni buydu işte. Sadece önümüzdeki engeli, seçim barajını geçmeye çalışmak. Katlimize fermanın nedeni buydu. Oysa hatırlarsanız şimdinin Cumhurbaşkanı, Başbakan olduğu dönemde şöyle diyordu: 'Bu barajı biz koymadık ki biz kaldıralım. 2002'de AKP olarak biz de seçime girdiğimizde yüzde 10 barajı vardı. Siz kendinize güveniyorsanız siz de seçime girin, barajı aşın' diyordu. Bize özellikle akıl veren kendisiydi. Dolayısıyla ortada bir üst akıl yok. Hatırlarsan sen bize demiştin, 'Kendinize güveniyorsanız, baraj korkunuz yoksa parti olarak girin' teklifini sen yapmıştın. O üst akıl değildi, o aklı sen vermiştin. Hatırlıyor musun?" diye konuştu.

Omuzlarına yüklenen sorumluluğa layık olacaklarını kaydeden Demirtaş, "Biz Türkiye'de istikrarsızlık yaratmadık. Güvensizlik yaratmak için barajı aşmaya çalışmadık. Biz tam tersine oluşacak istikrarsızlık ve güvensizlik ortamına karşı bir hamle yaptık. Biz uluslararası komploların projesi değiliz. Biz tam da emekçilerin, ezilenlerin, halkın özgün iradesinin projesiyiz. Bu saatten sonra buna dair bir çalışmayı yürüteceğiz. Hepinizin içi rahat olsun" ifadelerini kullandı.

- "Hiç kimse çıkmazsa HDP yönetime talip olur"

Demirtaş, Türkiye'nin koalisyondan korkmaması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:

"İstanbul vekillerimize bakın, nasıl bir koalisyon olduğumuzu görürsünüz. Rengarenk, çoğulcu. Kendi kimliği, kültürü, inancı, mezhebiyle ama ortak bir paydamız var. Her birimiz ezilenden yanayız, her birimiz emekçiden yanayız, her birimiz barıştan yanayız, demokrasiden yanayız. İşte böyle bir koalisyon niye Türkiye'yi yönetmesin? Bak biz bütün renklerimizle bir araya gelebiliyoruz. Dolayısıyla illa tek parti, illa tek mezhep, illa tek din, illa tek ampul Türkiye'yi yönetecek diye bir şey yok. Rengarenk çoğulculuğumuzla tıpkı Türkiye gibi, tıpkı HDP gibi Türkiye'yi yönetmeye talip olabiliriz ama bize sıra gelinceye kadar bizden önce birinci ve ikinci parti var. Halk öncelikle sorumluluğu onlara verdi. Bakalım bir araya gelebilecekler mi? Gelirlerse iyi olur. Fakat Türkiye hükümetsiz kalmaz. İlla devleti yönetecek birileri çıkar. Hiç kimse çıkmazsa HDP yönetime talip olur. Biz kadrolarımızla ülkeyi yönetebilecek güçteyiz, kararlılıktayız, azmindeyiz. Bu nedenle panik yapmaya gerek yok, korkmaya gerek yok."

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun balkon konuşmasına da değinen Demirtaş, "Ben sandım ki Ahmet Hoca'ya yanlış seçim sonuçları vermişler. Demişler ki 'Biz yüzde 50 oy aldık tek başımıza 400 vekil kazandık' o gazla çık balkonda 'Çık, konuş' demişler o da inanmış sanki 400 vekil kazanmış, sanki tek başına iktidar olmuş havasıyla konuşuyor garibim. Aç tavuk kendini darı ambarında zannedermiş. Ahmet Hoca yenildin, Başbakan değilsin artık, düştün iktidardan, tepe taklak düştün. HDP seni iktidardan düşürdü haberin olsun. Bu gerçekle yüzleş artık" değerlendirmesinde bulundu.

- "TOMA'lar ağaç sulasın"

Demirtaş, Türkiye toplumunun kendilerinden kavga değil çözüm beklediğini dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eğer halkın bize verdiği görevi, bize verdiği mesajı doğru anlamışsanız biz hazırız. Halk bize şunu demiş oldu: 'Bir araya geleceksiniz ve Türkiye'nin bütün sorunlarını barışçıl temelde çözeceksiniz. Biz bu işin artık sorumluluğunu omuzlarımızda hissediyoruz. Bu sorumluluktan kaçanı halk affetmeyecek, tarih affetmeyecek. Biz kaçmayacağız. Çözüm Süreci'ni donduğu yerden, kaldığı yerden yürütmeye hazırız. Özgürlükçü sivil, yepyeni, gıcır gıcır bir anayasayı, topluma Türkiye halklarına armağan etmeye hazırız. Güvenlik paketini kaldıralım, özgürlük paketini, demokrasi paketini çıkaralım. Demokratik siyasetin önünü açalım. Seçim barajını kaldıralım. Siyasi partiler kanununu demokratikleşelim. Medyayı, basını özgür bırakalım. Cezaevinde haksız yere tutuklu olanları, hükümlü olanları serbest bırakalım. Hasta mahpuslar var, ölümcül hastalığa yakalananlar var, onları bir an önce ailelerine kavuşturalım ve en nihayetinde topluma rahat bir nefes aldıralım. Şu halkın başına bela ettiğiniz TOMA'ları da Orman Bakanlığına verelim ağaç sulasınlar. İnsan sulamaktan vazgeçsinler artık."

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun seçim meydanlarında kendilerine yönelik "Tek başımıza iktidar olamazsam aynı gece istifa ederim" dediğini savunan Demirtaş, "Merak ediyorum, o sözü söylerken kendinde miydin? Hatırlıyor musunuz bilemiyorum ama tek başına iktidar olamadın işte. Bak demiştim 'biz seni bu zulümden kurtaracağız'. Bak kurtardık işte. Ne onu başkan yaptık ne seni başbakan" şeklinde konuştu.

Etkinlikte, HDP'nin İstanbul milletvekilleri partilileri selamladı. Konuşmaların ardından, etkinlik konserle devam etti.

Haber Ara