Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Mescid-i Aksa'daki gerilim

Mescid-i Aksa'daki gerilim

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-13 20:41:47

Mescid-i Aksa'daki gerilim
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Arap Parlamentosu, Mısır ve Fas, İsrail askerlerinin Yahudi yerleşimciler eşliğinde Mescid-i Aksa'ya girişi ve ardından Filistinlilere müdahalesi ile yaşanan olaylara tepki gösterdi.

İİT Genel Sekreteri İyad Medeni yaptığı yazılı açıklamada, "İsrail işgalci güçlerinin Mescid-i Aksa'daki Müslümanlara saldırmasını" kınayarak, "Bu işgalci İsraillilerin, Aksa'yı zaman ve mekan olarak ikiye bölme projesi için yaptığı terör eylemlerinin bir parçasıdır" ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ile uluslararası topluma seslenen Medeni, Filistin halkı ile kutsal değerleri korumak için ve bu saldırılara son verilmesi amacıyla acil harekete geçme çağrısında bulundu.

Arap Parlamentosu Başkanı Ahmed bin Muhammed el-Cervan ise yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in Aksa'ya yönelik ihlallerini kınayarak, bunların uluslararası hukuka ve insan haklarına aykırı olduğunu belirtti.

Cervan, tüm dünyaya İsrail'e karşı koyma çağrısı yaptı.

Mısır Dışişleri Bakanlığından konuyla ilgili yapılan açıklamada da Filistin'de İslami kutsal değerlere karşı yapılan ihlallerin kabul edilemez olduğu vurgulandı.

Açıklamada, "Dini değerlere yapılan ihlallere devam edilmesi son derece tehlikelidir. Bu öfke duygularını tahrik eder, İsrail ile Filistin arasındaki müzakerelere devam etme çabalarını yok eder" denildi.

Mısır'ın dini otoritesi Ezher de İsrail askerlerinin Yahudi yerleşimciler eşliğinde Aksa'ya zorla girmesini kınayarak, uluslararası toplumdan "İşgalcilerin, Kudüs'te Müslümanların ve Hristiyanların kutsal değerlerine yaptığı ihlallerin son bulması için müdahale etmesini ve üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesini" talep etti.

Fas Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada ise Fas'ın, tüm dünyadaki Müslümanların duygularını inciten bu kışkırtıcı eylemleri kınadığı belirtilerek, İsrail'in yaptıklarının uluslararası kanunlara aykırı olduğu vurgulandı.

Yahudiler için yılbaşı kabul edilen "Roş Aşana" tatili nedeniyle yaklaşık 50 Yahudi yerleşimci, İsrail Tarım Bakanı Uri Ariel'in eşliğinde Aksa'ya girmiş, Müslümanların Mescid-i Aksa'ya girişine izin vermeyen İsrail askerleri, yerleşimcilerin alınmasını protesto eden ve içeri girmek isteyen Filistinlilere müdahale etmişti.

Askerlerin ses bombası, göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi ile müdahalesi sırasında yaklaşık 30 Filistinli yaralanmış, caminin kapısı sökülmüş, camları kırılmıştı.

İsrail'in Filistinlilere müdahalesi başta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas olmak üzere birçok kişi ve hareket tarafından kınanmıştı.

Haber Ara