Dolar

32,2312

Euro

35,0117

Altın

2.447,60

Bist

10.677,49

Marmara Depremi'nin 16. yılı

Marmara Depremi'nin 16. yılı

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-17 18:45:55

Marmara Depremi'nin 16. yılı
Beşiktaş Belediyesi ve AKUT, 17 Ağustos Marmara Depremi'nin 16. yılı dolayısıyla bir anma programı düzenledi. Programda AKUT ekipleri de bir tatbikat gerçekleştirdi.

Beşiktaş Evlendirme Dairesi önünde düzenlenen programda, Marmara Depremi'nde hayatını kaybeden vatandaşlar için saygı duruşunda bulundu.

Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, burada yaptığı konuşmada, depremle ilgili önleyici tedbirler alınması gerektiğinin altını çizerek, insan odaklı düşünmenin önemine işaret etti.

Beşiktaş Belediyesinin deprem konusunda vatandaşların bilinçlendirilmesi için çalışmalar yaptığını anlatan Hazinedar, "40 bin haneye depremde kullanılacak ilk yardım çantası veriyoruz. Bugün başladığımız bu proje, 1 hafta içinde tüm hanelere ulaşmak üzere gerçekleştirilecek" dedi.

AKUT Başkanı Ali Nasuh Mahruki ise Marmara Depremi'nin üzerinden 16 yıl geçtiğini ve bu depremde 18 bin civarında kişinin hayatını kaybettiğini anımsatarak, "10 milyarlarca dolar para kaybettik ancak çıkarmamız gereken dersleri tam olarak çıkartamadık" dedi.

17 Ağustoslarda bu tip konuları gündeme getirmenin faydalı olacağını düşündüğünü ancak afetlere dayanıklı bir Türkiye için bundan daha fazlasına ihtiyaç olduğunu dile getiren Mahruki, şöyle devam etti:

"Bu apaçık ortada. Sizlerin desteği burada çok önemli çünkü Türkiye, 1939 Erzincan Depremi'nden, 17 Ağustos Marmara Depremi'ne kadar 7 büyük deprem yaşadı ve 100 binin üzerinde insanını kaybetti. Ne yazık ki bu kadar acı bedeller ödememize rağmen almamız gereken dersleri alamadık ve hala Türkiye depremler ve doğal afetler konusunda kırılgan noktalara sahip. Bu tür tatbikatların ve toplum bilinçlendirme çabalarının önemli olduğunu biliyoruz ama bu etkinlikler yılda 1 kez anılmamalı. Türkiye 1999 depreminden sonra arama ve kurtarmada çok güzel yol katetti. Risk yönetimi, önlemler ve hazırlık konularında ise fazla yol katedilemedi."

AKUT gönüllü sayısındaki artışa işaret eden Mahruki, "120 gönüllüden bin 600 gönüllüye kadar sayımız arttı. 35 ekibimiz var. Çok daha güçlüyüz çok daha ilerdeyiz" dedi.

İstanbul'da meydana gelebilecek olası büyük bir depremde ne AFAD ne TSK ne de AKUT'un herkesi kurtaramayacağını anlatan Mahruki, önlem alma kültürünün içselleştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Konuşmaların ardından AKUT ekipleri bir tatbikat gerçekleştirdi. Metruk bir binada gerçekleştirilen tatbikatta, gönüllü bir AKUT üyesi, enkazın altından çıkarıldı. Trafiğe kapatılan caddede ambulanslar da hazır bulunduruldu.

Haber Ara