Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Libya uzlaşı görüşmeleri

Libya uzlaşı görüşmeleri

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-11 18:56:02

Libya uzlaşı görüşmeleri
Fas'ın Suheyrat kentinde devam eden Libya uzlaşı görüşmeleri kapsamında Birleşmiş Milletler (BM) Özel Temsilcisi Bernardino Leon, Trablus merkezli Milli Genel Kongre (MGK) temsilcileriyle bir araya geldi.

MGK heyeti birinci müsteşarı Eşref eş-Şeyh, basına yaptığı açıklamada, ulusal birlik hükümetinin kurulabilmesi ve siyasi ittifakın sağlanabilmesi için taraflar arasında bazı düzenlemelerin yapılması gerektiğini ifade etti.

BM Libya Özel Temsilcisi Leon ile görüştüklerini dile getiren Şeyh, "Bernardino Leon ile olan görüşmemiz olumlu geçti. Kongreye sunulan taleplerin kabulünden sonra ulusal birlik hükümetinin kurulması aşamasına geçeceğiz" diye konuştu.

MGK'nın kongreye sunduğu talepler tercüme edildikten sonra, Leon ile MGK heyetinin akşam saatlerinde tekrar görüşmesi bekleniyor.

Dün başlayan Libya uzlaşı görüşmeleri kapsamında, BM Libya Özel Temsilcisi Leon, Tobruk'taki Temsilciler Meclisi heyeti ile bir araya gelmişti. Toplantı öncesi basına konuşan Leon, Libya krizinde çözüme yaklaştıklarını, burada yapılacak toplantılarda ulusal birlik hükümeti başkanını ve yardımcılarını belirlemek istediklerini belirtmişti.

Libya uzlaşı görüşmeleri, ülkedeki çatışmalara ve krize çözüm bulmak amacıyla bir ulusal birlik hükümeti kurulmasını, Trablus ve Tobruk yönetimlerinin uzlaşısına dayalı işleyecek bir siyasi çözüm sürecini öngörüyor.

Libya'da 17 Şubat 2011'deki devrimin ardından ülkede siyasi istikrarsızlık ve rakip gruplar arasında çatışmalar baş göstermiş, geçen yıl emekli General Halife Hafter'in başlattığı darbe girişimi Trablus'taki merkezi yönetim tarafından engellenmişti. Ülkede son bir yıldır biri Tobruk'ta (Temsilciler Meclisi) diğeri Trablus'ta (Milli Genel Kongre) olmak üzere iki meclis ve rakip yönetim bulunuyor.

Haber Ara