Dolar

32,3781

Euro

34,8003

Altın

2.437,79

Bist

10.082,77

Kocaeli'de iş alanları projesindeki engel aşıldı

Kocaeli'de iş alanları projesindeki engel aşıldı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-04 15:49:37

Kocaeli'de iş alanları projesindeki engel aşıldı
Danıştay 6. Dairesinin Kocaeli Büyükşehir Belediyesince hazırlanan Merkezi İş Alanları (MİA) Projesi'nin nazım imar planlarını iptal eden yerel mahkeme kararlarını bozduğu bildirildi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zekeriya Özak, düzenlediği basın toplantısında, yerel mahkemenin kentin çehresini değiştirecek MİA Projesi ile ilgili yerel mahkemenin verdiği yürürlüğü durdurma ve plan iptal kararının, yaptıkları itiraz sonucu Danıştay tarafından bozulduğunu söyledi.

Danıştayın verdiği kararla MİA'nın önünün yeniden açıldığını vurgulayan Özak, "Danıştayın aldığı kararla 25000 ve 5000 ölçekli nazım planlar tekrar yürürlüğe girmiş ve bu planla ilgili ön yargılar ortadan kalkmıştır. 1000 ölçekli uygulama imar planının ise İzmit Belediyesi tarafından hazırlanacağı hükme bağlanmıştır. Böylece muhalefet tarafından tamamen hukuka aykırı olduğu iddiaları ortadan kaldırıldı" diye konuştu.

Özak, 60 şehir plancısı, mimar, mühendis ve akademisyenin büyük bir özveriyle 2,5 yıl çalışarak hazırladığı projenin kentin gelişiminin anahtarı olduğunu dile getirdi.

Plan hazırlık aşamasında sivil toplum kuruluşları, üniversite ve özel sektör temsilcileri, sanayici ve iş adamları ile mülkiyet sahipleriyle defalarca toplantılar yaptıklarını anlatan Özak, "Bu yönüyle MİA'ya körü körüne karşı çıkmak, aynı zamanda kentin gelişimini durdurmaktır" dedi.

- "Binlerce vatandaş mağdur oldu"

Özak, muhalefetin hukuksuz yere yaptığı itirazlar nedeniyle çok sayıda vatandaşın mağdur olduğuna, binlerce kişinin arazilerine çivi bile çakamadığına dikkati çekerek "İnsanların o bölgede gayrimenkulleri var. Yatırım kredilerini yenileyemiyorlar. Otel, hastane, iş merkezi ve benzeri yatırımların önü kesildi. Planın iptalinin sebebi maalesef bilgisizce tavır alan muhalefettir. Burada vatandaşlarımızı mağdur etmeyi gerektirecek bir durum yoktu" değerlendirmesinde bulundu.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin 465 hektarlık alanı kapsayan 1623 parselde gerçekleştireceği MİA Projesi'nin iptali için Mimarlar Odası ve 22 parseldeki hak sahipleri, farklı zamanlarda Kocaeli 1. ve 2. İdare Mahkemelerine dava açmıştı.

Yerel mahkemeler, projenin sosyal donatı alanları açısından eksiklikler içerdiği ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin yetkisi olmadığı halde İzmit Belediyesince hazırlanması gereken 1/1000'lik uygulama imar planını hazırladığı gerekçesiyle planların iptaline karar vermişti. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ise yerel mahkemenin bu kararının bozulması için Danıştaya başvurmuştu.

Haber Ara